Suomen parhaat laskettelukeskukset – TOP 5 kohteet talveen

Page author

kirjoittanut Hertz - 19 joulukuu 2018

Lapin tunturit Ylläs, Levi ja Ruka toimivat koteina Suomen suosituimmille hiihtokeskuksille. Kuopion Nilsiässä sijaitseva Tahko ja Jämsästä löytyvä Himos tarjoavat talviurheilun iloja etelämpänä Suomessa.

Laskettelukeskuksiin on helpointa matkustaa autolla. Etenkin Lapissa välimatkat ovat pitkiä, ja mukana kuljetettavien välineiden määrä aiheuttaa haasteita julkisilla kulkuvälineillä liikkumiseen. Hiihtokeskusten majoitukset myös täyttyvät usein nopeasti, kun vapaata majoitusta olisi tarjolla keskusten ulkopuolelta.

Vuokra-auto mahdollistaa mökin varaamisen myös kauempaa keskuksen ytimestä ja palveluista usein huomattavan paljon edullisempaan hintaan. Jos suksia ja lautoja on mukana useammat, voi auton lisäksi vuokrata suksiboksin, jossa kaikkien välineet pääsevät ehjinä perille.

1. Ylläs

Ylläs on Suomen eteläisin suurtunturi (720 metriä), joka sijaitsee Kolarin kunnassa noin 170 kilometriä napapiirin pohjoispuolella. Ylläksen hiihtokeskus on rinteiden lukumäärällä ja rinnekilometreillä mitattuna Suomen suurin hiihtokeskus.

Ylläksellä on myös hyvät vapaalaskumahdollisuudet ja Ylläkseltä löytyy myös kaksi Suomen pisintä laskettelurinnettä: 3 kilometriä pitkät Ylipitkä ja Jättipitkä. Koska iso osa Ylläksen rinteistä sijaitsee metsärajan yläpuolella, on Ylläksellä varauduttava tuuleen ja vaihteleviin sääolosuhteisiin.

Maastohiihtokohteena Ylläksen alue on yksi Suomen parhaista, ja myös muut suositut talviaktiviteetit kuten lumikenkäily ja -pyöräily sekä moottorikelkkailu onnistuvat Ylläksellä.

Lapin suurin kyläkauppa, eli Jounin Kauppa löytyy myös Ylläkseltä, Äkäslompolosta. Somekauppiaana tunnetuksi tulleen Sampo Kaulasen Jounin Kaupasta on tullut alueella suosittu nähtävyys, joka perinteisen päivittäistavarakaupan lisäksi tarjoaa palveluita ja elämyksiä laidasta laitaan.

Ylläksen hiihtokeskus itse mainostaa itseään Suomen kauneimpana hiihtokeskuksena, ja parhaiten Ylläs sopiikin luonnosta nautiskelijalle ja aktiiviselle liikkujalle.

YLLÄS
Rinteitä: 63
Pisin rinne: 3000 metriä

ETÄISYYDET AUTOLLA
Kittilä 40 km
Rovaniemi 165 km
Oulu 355 km
Helsinki 960 km


2. Levi

Levi sijaitsee noin tunnin ajomatkan päästä Ylläkseltä. Levi on lipunmyynnillä mitattuna Suomen suosituin laskettelukeskus. Naapuri Ylläksen ollessa enemmän liikuntaan ja luontoon keskittyvä hiihtokeskus, on Levi tunnettu railakkaasta after ski -juhlinnasta.

Juhlimisen lisäksi Levin 43 rinnettä tarjoavat laskettavaa kaiken tasoisille laskijoille, ja Suomen tehokkain lumetusjärjestelmä takaa aina hyväkuntoiset rinteet. Levin pisin rinne yltää komeaan, 2500 metrin pituuteen.

Levi on myös Suomen kansainvälisesti tunnetuin hiihtokeskus vuosittain järjestettävän maailman cupin osakilpailun ansiosta.

LEVI
Rinteitä: 43
Pisin rinne: 2500

ETÄISYYDET AUTOLLA
Kittilä 20 km
Rovaniemi 165 km
Oulu 370 km
Helsinki 980 km

Sekä Leville että Ylläkselle pääsee kätevästi autolla Kittilän lentoasemalta, joka sijaitsee 15 minuutin ajomatkan päästä Levin tunturikylästä ja noin puolen tunnin ajomatkan päässä Ylläkseltä. Autolla etelästä päin tullessa ajetaan tietä 21/E8 Kolariin saakka, josta yhä edelleen ensin Ylläkselle ja edelleen Leville. Hertzin autonvuokraamo löytyy Kittilän lentoasemalta ja Levin laskettelukeskuksesta.


3. Ruka

Kuusamossa sijaitseva Ruka on kävijämäärillä mitattuna Suomen toiseksi suurin hiihtokeskus. Vaikka Ruka ei korkeudessa pysty kilpailemaan Lapin tuntureille, löytyy Rukalta monipuolisesti laskettavaa. Ruka toimii Suomen alppi- ja freestylemaajoukkueiden virallisena treenikeskuksena, jonka ansiosta rinteet ja ladut ovat aina moitteettomassa kunnossa.

Rukan hiihtokeskus on yksi Suomen ja koko Euroopan lumivarmimpia hiihtokeskuksia. Otollisten lumiolojen syntyyn vaikuttavat Rukalla vallitseva otollinen ilmasto sekä ainutlaatuinen lumetus- ja lumensäilömisosaaminen. Laskukausi kestää Rukalla lähes aina lokakuusta toukokuuhun ja laskupäiviä kertyy vuodessa 200-250. Laskettelun lisäksi Rukalla voi harrastaa monipuolisesti.

Suorin tie Etelä-Suomesta Rukalle viitostie, jota pitkin ajettavaa kertyy Helsingistä alkaen hieman yli 800 km. Myös reitti Oulun kautta on monien suosima. Parkkitilaa löytyy runsaasti ympäri tunturia, ja ehdottomasti helpoin pysäköintipaikka on Rukan maanalainen parkkihalli. Parkkihallista on vain parikymmentä metriä rinteisiin ja kaikkiin Rukan kävelykylän palveluihin. Auton vuokraus onnistuu hyvin Kuusamon lentokentältä Hertzin toimipisteestä.

RUKA
Rinteitä: 34
Pisin rinne: 1300 metriä

ETÄISYYDET AUTOLLA
Rovaniemi 200 km
Oulu 250 km
Helsinki 820 km

4. Tahko

Savon ylpeys Tahko on suurin Pohjois-Suomen ulkopuolisista hiihtokeskuksista, ja autolla helposti tavoitettavissa mistä päin Suomea tahansa. Tahko on kävijämäärillä mitattuna Suomen neljänneksi suurin hiihtokeskus, jonka kehittämiseen panostetaan tulevina vuosina aktiivisesti.

Tahkolta löytyy varsin monipuoliset rinteet: pisin rinne on 1200 metriä ja korkeuseroa suurimmillaan 200 metriä. Rinteitä alueella on kaikkiaan 24, joista 10 valaistuja. Rinteiden lisäksi Tahkolla on koko ajan kehittyvä tarjonta muita aktiviteetteja: luistelu, lumilautailu, hiihto, moottorikelkkailu ja mönkijäsafarit.

Alueelta löytyy myös kylpylä, jossa voi rentoutua ulkoilupäivän jälkeen. Monitoimihallissa voi keilata sekä pelata erilaisia pallopelejä. Majoitusvaihtoehtoja Tahkon alueelta löytyy luksusasunnoista perinteisiin hirsimökkeihin.

Kuopiosta 60 kilometrin päässä sijaitsevalle Tahkolle pääsee kätevästi autolla. Hertziltä auton voit vuokrata helposti Kuopion keskustasta.

TAHKO
Rinteitä: 23
Pisin rinne: 1200 metriä

ETÄISYYDET AUTOLLA
Kuopio 60 km
Rovaniemi 490 km
Oulu 270 km
Helsinki 450 km


5. Himos

Himos sijaitsee Jämsässä helppojen kulkuyhteyksien päässä keskellä eteläistä Suomea. Matkaa Tampereelta ja Jyväskylästä on noin tunti ja pääkaupunkiseudulta reilut kaksi tuntia.

Himokselta löytyy 21 valaistua ja lumetettua rinnettä ja 15 hissiä. Eteläisestä sijainnista huolimatta tehokas lumetuskalusto varmistaa, että kausi kestää keskimäärin marraskuun lopusta vappuun saakka.

Himoksen rinteiden määrä eikä oheistoiminta yllä aivan suurimpien hiihtokeskusten tasolle, mutta Himos on koko ajan kehittyvä, koko perheelle erinomaisesti sopiva hiihtokeskus.

Tekemistä Himoksella riittää aina laskettelusta retkeilyyn ja mönkijäsafariin. Himos Areenalla esiintyvät usein suomalaiset huippuartistit. Sijaintinsa puolesta Himos tarjoaa Etelä- ja Keski-Suomen asukkaille loistavan tilaisuuden lyhyempien laskettelulomamatkojen tekemiseen.

HIMOS
Rinteitä: 21
Pisin rinne: 950 metriä

ETÄISYYDET AUTOLLA
Rovaniemi 600 km
Oulu 400 km
Tampere 100 km
Jysväskylä 52 km
Helsinki 230 km

Talviloma hiihtokeskuksessa tarjoaa mahdollisuuden ulkoiluun, lasketteluun ja ulkoiluun hienoissa puitteissa. Laadukkaalla vuokra-autolla matka taittuu mukavasti ja turvallisesti. Sinun tarvitsee keskittyä vain lomasta nauttimiseen.

Page author

Artikkelin on kirjoittanut Hertz

34 Postaukset