Suomen suosituimmat saaristoristeilyt ja sisävesiristeilyt

Page author

kirjoittanut Hertz - 17 toukokuu 2021

Kymmenien tuhansien järvien Suomi, jonka rantaviivaa kaunistaa huikea saaristo on mainio maa saaristo- ja sisävesiristeilyistä nauttimiseen. Kesä kolkuttelee ovella, ja saaristo- sekä sisävesilaivat alkavat liikennöidä touko– kesäkuusta alkaen. Ohessa löydät kahdeksan suosittua saaristo- ja sisävesiristeilykohdetta.

Kuopion Kallaveden risteilyt

Kuopion matkustajasatamasta, alle kilometrin päästä Kuopion torilta, lähtee päivittäin jopa 20 ohjelmallista sisävesiristeilyä ja reittimatkaa. Sisävesiristeilyjä tarjoavat Roll Risteilyt ja Koski-Laiva Oy.

Roll Risteilyjen saaristokaupungin kierroksella voi tutustua Kallaveden upeisiin järvimaisemiin ja saaristokaupungin uuteen arkkitehtuuriin. Viininystäville saaristolaiva vie Alahovin viinitilan maalaismiljööhön nauttimaan paikallisista herkuista. Koski-Laivan saaristolaivat vievät ihastelemaan saaristokaupungin kanavia tai tunnelmoimaan iltaristeilyille. Risteilyille on mahdollista varata niin lounas kuin illallistarjoilu ajankohdasta riippuen.

Saimaan risteilyt

Pinta-alaltaan Suomen suurin järvi, Saimaa, tarjoaa monenlaisia risteilyvaihtoehtoja. Saimaan risteilyn voi toteuttaa hyppäämällä laivaan esimerkiksi Lappeenrannassa, Mikkelissä, Savonlinnassa tai Imatralla.

Lappeenrannasta voit toteuttaa päiväristeilyn Puumalaan tai Savonlinnaan – ja risteillä Saimaan kanavalle tai Venäjän rajalle. Savonlinnassa voit nauttia risteilystä kaupungin ympäri; järviristeilyllä pääsee ihailemaan historiallista Olavinlinnaa, Kasinonsaaren kalliomaisemia ja sisävesien ainoaa ympäri vuoden toimivaa Laitaatsillan telakkaa. Savonlinnasta voi myös tehdä saaristoristeilyn, jonka aikana herkutellaan muikkuannoksilla ja nähdään kaupungin alapuolen upeat kalliomaisemat.

Imatralla Imatran kylpylän järjestämät maisemaristeilyt seilataan Satamasaareen, Karhusalmeen ja Kaukopäähän Vuoksen suulle. Mikkelin alueelta voi toteuttaa muun muassa Saimaan GeoPark-risteilyn, Puumalasta alkavan villiyrttiristeilyn tai veneretken norppasaaristoon, Kallioniemestä alkavan risteilyn Astuvansalmen kalliomaalauksille tai järviristeilyn Anttolasta Neitvuorelle. Palveluntarjoajia on useita, ja osalla risteilyistä on lounas- tai illallismahdollisuus.

Päijänteen risteilyt

Suomen toiseksi suurimmalle järvelle Päijänteelle voi suunnata sisävesiristeilylle muun muassa Jyväskylästä, Lahdesta ja Sysmästä. Jyväskylästä laivaan noustessa voi valita esimerkiksi lounas- tai illallisristeilyn taikka risteilyn, jossa uppoudutaan Alvar Aaltoakin inspiroineeseen Päijänteen vesistöön ja Säynätsalon maisemiin. Tällä sisävesiristeilyllä tutustutaan myös Aallon suunnittelemaan Säynätsalon kunnantaloon – Aalto matkasi aikanaan Säynätsaloon Höyrylaiva Suomella.

Sysmästä on mahdollista risteillä Padasjoelta Päijänteen kansallispuiston Kelvenne-saarelle, ja Lahdesta voi valita muun muassa lounasristeilyn Päijänteellä tai iltaristeilyn Vääksyn kanavalle ja takaisin. Palveluntarjoajia on useita eri kaupungeissa, ja osassa pidempiä risteilyitä paluu tapahtuu bussilla.

Helsingin saaristoristeilyt

Yksi ainutlaatuisimmista tavoista kokea Helsinki on mereltä käsin. Saaristoristeilyalukset lähtevät Kauppatorilta, palveluntarjoajia on useita. Saaristoristeilyillä voi suunnata tutustumaan muun muassa Itäsaaristoon ja Villingin vanhan huvila-alueen maisemiin. Useat eri laivat suuntaavat Itäsaaristoon, jossa paikoin hyvinkin kapeat laivaväylät ja kanaalit avaavat upeat näkymät vehreisiin saariin ja niiden rantakallioille sekä idyllisiin saaristomökkeihin ja rantahuviloiden pihapiireihin.

Helsingin saariston risteilyillä voi myös tutustua Linnoitusten Helsinkiin lipumalla Kaivopuiston rantojen, Eiran, Suomenlinnan ja vanhojen armeijasaarten ohi. Helsingistä voi myös toteuttaa saaristoristeilyn Suomen toiseksi vanhimpaan kaupunkiin Porvooseen. m/s J.L. Runeberg seilaa Helsingistä Uudenmaan saariston läpi Porvooseen, jossa on mahdollisuus tutustua tähän kuvankauniiseen vanhaan kaupunkiin. Porvooseen suuntaavalla risteilyllä on mahdollisuus pysähtyä myös Mustassa Hevosessa ja Haikon Kartanolla.

Vaasan saaristoristeilyt

Vaasan sisäsatamasta ja Maailmanperintöportilta Raippaluodon sillalta lähtevät saaristoristeilyt muun muassa Vaasan saariston läpi Kuusisaareen sekä saaristoristeilyt Merenkurkun alueelle; reittejä ovat esimerkiksi Norra Vallgrundin reitti ja Strömsön reitti.

Merenkurkun saaristo on Suomen ainoa luontokohde Unescon maailmanperintöluettelossa. Koronarajoitusten salliessa Vaasasta on mahdollista suunnata maailmanperintöristeilylle Merenkurkun kapeimmalla kohdalla sijaitseville Valassaarille taikka majakkaretkelle. Valassaaret ovat olleet yksi Björköbyn kyläläisten tärkeimpiä kalastuspaikkoja, ja saarta ovat asuttaneet majakanvartijat ja merivartijat. Valassaaret ovat muuttolintujen suosittu levähdyspaikka ja saaristolintujen pesimisalue; saaret ovat olleet lintujen suojelualue vuodesta 1948. Palveluja tarjoavat muun muassa Vaasan Kaupunki, Jannen Saluuna ja berny.fi

Turun saaristo- ja jokiristeilyt

Merellisestä Turusta on mahdollisuus toteuttaa niin lounas- kuin päivällisristeilyjä sekä höyrylaivaristeilyjä Naantaliin. Turun iltapäivän lounasristeilyillä voi nähdä Turun Linnan ja Pikisaaren, ihastella jokivarren vanhoja laivoja sekä Ruissalon pitsihuviloita ja nauttia Airiston selän aalloista. Iltaristeilyllä näkee myös Naantalin lahdelta Naantalin Vanhankaupungin upeine rantabulevardeineen ja presidentin kesäasunnon, Kultarannan.

Höyrylaiva Ukkopekka puolestaan vie Ruissalon pitsihuviloiden ohi Airiston pohjoiselle selälle ja sieltä Naantalin vanhankaupungin laituriin. Aurajoella on myös mahdollista risteillä Jakke- ja Aura-jokilautoilla, joilla voi nauttia Turun kauniista jokimaisemista ja viileistä juomista.

Espoon saaristoristeilyt

165 saaren Espoossa voi nauttia erilaisista saaristoristeilyistä. Nokkalasta lähtevien Espoo Linen ja Royal Linen risteilyillä voi nauttia joko lounaasta tai illallisesta. Illallisristeilyllä laiva suuntaa salakuljettajien aikoinaan suosimille Suvisaariston vesille saakka. 

Helsingin keskustasta tai Espoosta laivaan astumalla voit risteillä nauttimaan Espoossa sijaitsevan Ison Vasikkasaaren vehreistä niityistä ja metsistä sekä erikoisesta rakennuksesta, jota kutsutaan Poseidonin temppeliksi. Moniin Espoon ulkosaariin, kuten Pentalaan, Isoon Vasikkasaareen, Stora Herröön, Gåsgrundiin ja Rövareniin pääsee Espoon kaupungin ja HSL:n järjestämillä saaristoveneillä.

Kymijoen & Kimolan kanavan risteilyt

Kouvolan Virtakiven vierassatamasta voi nousta nauttimaan risteilyistä Kymijoen maisemissa. Risteilyt suuntaavat Vuolenkoskelle, ja Vuolenkoskelta voi risteillä myös Kimolan kanavalle.

Kimolan kanava on noin 5,5 kilometriä pitkä ja sen sulku on 12 metriä korkea. Kanava rakennettiin aikanaan helpottamaan puun uittoa Päijänteeltä Kymijoen varren tehtaisiin, ja se vihittiin käyttöön vuonna 1962. KymiSun tarjoaa myös erilaisia teemaristeilyjä: kirjamessujen aikaan heinäkuussa voit nousta jokilaivaan nauttimaan tarjoiluista ja keskusteluista kirjailijoiden ja toimittajien kanssa.