Sveitsin Alppien kiertomatka tarjoaa huikeita maisemia ja kiehtovia reittejä

Page author

kirjoittanut Hertz - 04 May 2023

Mitä mieleesi nousee Sveitsistä? Moni tuntee maan sen lumisista rinteistä ja uskomattomista maisemista, suklaan maistelusta viehättävissä pikkukylissä tai Geneve-järven lomista. Autoilusta innostuvat kuitenkin haaveilevat kurvailevansa huikeissa maisemissa, jotka avautuvat juurikin Sveitsin Alpeilla.

Olemme koonneet viisi kuvankaunista maisemareittiä, jotka voit toteuttaa Sveitsin kiertomatkalla. 

Furkasola

Furkasola on yksi Alppien suosituimmista ajoreiteistä yhdistäen Urin kantonin Andermattin kylän Valaisin kantonin Gletschin pikkukylään. Furkasola on osa Kolmen solan kierrosta, johon kuuluvat myös Grimsel-Sustenin sola, ja sitä on kuvattu jopa James Bond -elokuvassa Kultasormi.

Ajaessasi Euroopan korkeimpia teitä 2429 metrissä edessäsi avautuu jännitystä nostattavia serpentiinimutkia ja jyrkkiä nousuja. Matka kulkee hylätyn hotelli Belvederen ohi, joka on oiva kuvauskohde. Paikalta levittäytyvät upeat maisemat yli Rhonen jäätikön ja sitä ympäröivän metsän. 

Koko reitti on noin puolentoista tunnin pituinen. Mikäli poikkeat reitiltä tai vierailet jäätiköllä, matka kestää pidempään. 

Jos ajelet reitin kesäkuukausina, voit nähdä Furkan höyryjunan kukkuloiden välillä taikka kuulla sen jyskyttävän moottorin ajaessasi läpi laaksojen. Sola on suljettu talvikuukausina ja silloin, kun teitä ei ole kolattu lumesta – tarkista siis sääolosuhteet etukäteen ennen matkalle lähtöä. 

Iso Sankt Bernhardin sola

Iso Sankt Bernhardin reitti saavuttaa 2469 metrin korkeuden, ja sitä käyttivät aikanaan sekä roomalaiset kauppareittinä että Napoleon Bonaparte marssillaan Italiaan. Reitin kaikkein kuuluin nähtävyys on kuitenkin Iso Sankt Bernhardin vierasmaja. 

Paikalla 1600-luvulla asuneet munkit jalostivat ja kouluttivat koiriaan suojelemaan vierasmajaa ja pelastamaan eksyneitä matkailijoita – berninpaimenkoirat ovatkin kotoisin tältä alueelta. Piipahda luostarissa ajaessasi Iso Sankt Bernhardin reittiä ja tutustu berninpaimenkoiriin paikan päällä. 

Myös Iso Sankt Bernhardin reitti vie noin puolitoista tuntia, ja matkan voi aloittaa joko Italian tai Saksan puolelta. Suositeltu reitti alkaa E27-tieltä läheltä Zurichia ja jatkuu kohti Milanoa, jossa voit nauttia upeista vuorimaisemista ajellessasi kiemurtelevia teitä sekä pysähtyä vuorenlaelle ihailemaan järveä. Reitin varrelle kätkeytyy useita pikkukauppoja sekä ravintoloita, joissa nauttia lounasta tai istahtaa kahville. 

Sveitsin Alppien teillä ajaessa on varottava tiukkoja mutkia ja mahdollista lunta ajoteillä – erityisesti, jos valitsemasi reitti nousee korkeammille vuorille. 

Sankt Gothardin sola

Sankt Gothardin sola tunnetaan vuorisolien kuninkaana sen tasaisten asfalttiteiden ja käärmemäisten mutkien ansioista. Valitse reitti numero 2 matkaan Andermattin ja Biascan välillä. 

16 kilometrin Gothardin tietunneli rakennettiin vuonna 1980, jotta tie voisi olla avoinna myös talviaikaan. Tunneli kulkee läpi maisemallisen Paholaisen sillan, joka on täynnä turisteja kesäaikaan. 

Sankt Gothardin sola on vilkas reitti kesäaikaan, koska se on paras ja nopein reitti matkustaa Pohjois- ja Etelä-Sveitsin välillä. 64 kilometrin reitin taittamiseen kuluu noin puolitoista tuntia, jonka aikana ehdit nauttia kauniista laaksonäkymistä, ja solan laella voit vierailla Gothardin kansallismuseossa.

Sustensola

Sustensola on tunnettu Sveitsin Alppien reitti, joka avautui vuonna 1945. Sustensola oli ensimmäinen reitti, joka rakennettiin erityisesti autoliikennettä varten, ja se yhdistää Gothardin vuoren juurella sijaitsevan Reussin laakson Bernin Oberlandin alueen Haslin laaksoon. Reitti yhdistää näin Bernin kantonin Wassenin ja Innertkirchenin kylät.

Solan huikeista maisemista nauttimiseen tarjoutuu lyhyt aikaikkuna, koska sola sulkeutuu yleensä lokakuussa ja avautuu kesäkuussa. Suunnittele siis matka Sustensolan läpi kesään tai alkusyksyyn. 

Aja läpi lukuisten tunneleiden ja navigoi poikki Meinenrauss-joen ja Meinen-laakson suistorotkojen. Matkalla voit nauttia panoraamanäkymistä laaksoon ja Fünffingerstöck-vuoren huipulle. Reitin varrella on useita erilaisia teitä, joihin kuuluu tiukkoja käänteitä, jyrkkiä nousuja ja laajoja kurveja. 

Laskeutuessasi solan huipulta 2224 metristä edessäsi avautuvat Gadmenin laakso ja Steinen jäätikkö sekä tiet, joita reunustavat vesiputoukset, metsät ja kivisillat. Reitin loppuvaiheessa matkaat ohi Gadmenin kylän ja sen viehättävien talojen, Engstligenalp-järven ja Aaren rotkon.

Berninan sola

Sveitsin kaakkoisosassa sijaitseva Berninan sola on yksi Sveitsin Alppien maisemallisimpia reittejä. Sola yhdistää Engadinin laakson St. Moritzin alppikyläkaupungin Etelä-Sveitsin italiankieliseen Val Poschiavon laaksoon. 

2328 metrin korkeuteen yltävän solan haastavat tiet ovat jyrkkiä, mutkikkaita ja tuulelle alttiita. Tästä syystä solan tiet on yleensä suljettu syksyn puolivälistä pitkälle kevääseen, ja reitillä ajavien täytyy olla varovaisia myös kesäkuukausina, koska teille voi yhä laskeutua lunta.

Berninan solan kuuluin nähtävyys on Lago Bianco, eli Valkoinen Järvi. Ajajat ja kanssamatkustajat voivat ihailla turkoosina hohtavaa järveä ja reitin varren karuja maisemia. Noin 55 kilometrin pituisen reitin taittaa kahdessa tunnissa, ja se kulkee Berninan rautatien läheisyydessä, ja reittiin kuuluu Euroopan korkein rautatienylitys.