Taloudellinen ajo säästää rahaa ja ympäristöä

Page author

kirjoittanut Hertz - 15 helmikuu 2019

Taloudellinen ajo vähentää autoilun ympäristövaikutuksia, säästää polttoainetta ja näin ollen myös rahaa. Bonuksena ekologinen ajotapa myös parantaa liikenneturvallisuutta, kuuluuhan taloudelliseen ajoon olennaisena osana ennakointi.

Vaikka nopeat kiihdytykset ja ohitukset eivät kuulu taloudelliseen ajotapaan, oikein tehtynä taloudellinen ajo ei hidasta matkantekoa lainkaan. Lisäksi matkustusmukavuus paranee huomattavasti.

Vuokra-auto on turvallinen ja taloudellinen

Hertz vuokra-auto on lähtökohtaisesti taloudellinen ja ympäristöystävällinen valinta, sillä autot ovat keskimäärin vain yhdeksän kuukautta vanhoja. Autojen ajankohtainen tekniikka ja järjestelmät ovat viimeisimmän tekniikan mukaisia, ja auttavat optimoimaan ajokäyttäytymistä ja polttoaineen kulutusta.

Ajotietokone auttaa seuraamaan polttoaineen kulutusta reaaliajassa ja tietokone voi myös neuvoa vaihtamaan vaihdetta optimaalisesti. Saat vuokraamohenkilökunnalta ohjeet vuokraamasi auton järjestelmien käyttöön ennen matkaan lähtöä, jotta voit ajaessa keskittyä olennaiseen.

Vuokra-autolla ajaessa voit myös olla varma, että alla on vuodenaikaan sopivat, hyväkuntoiset renkaat. Rengaspaineen alentuessa renkaan vierintävastus, renkaan kuluminen ja polttoaineen kulutus kasvavat. Alhaisilla rengaspaineilla ajaminen on myös turvatonta, sillä se heikentää pito- ja jarrutusominaisuuksia. Oikea renkaiden ilmanpaine onkin merkittävä tekijä taloudellisen ajon onnistumisessa.

Oma ajotapa auttaa – ennakoi ja lue liikennettä

Auton tarjoaman tekniikan lisäksi oma ajotapa on avainroolissa, kun mietitään taloudellista ajoa. Ennakointi ja arviointi ovat ensiaskeleet pienemmän kulutuksen saavuttamiseksi.

Moottorijarrutus on oiva keino säästää polttoainetta. Moottorijarrutuksessa jalka nostetaan kaasulta ja auton annetaan hiljentää itsekseen samalla pienentäen vaihdetta tarpeen mukaan. Toinen tapa hidastaa jarruttamatta on vaihde kokonaan vapaalla rullaaminen.

Risteyksiin, punaisiin liikennevaloihin ja muihin mahdollisiin hidasteisiin hidastaminen kannattaa aloittaa heti, kun mahdollisen tilanteen havaitsee. Anna auton hidastaa itsekseen nostamalla jalka kaasulta, ja voit selvitä tilanteesta kokonaan ilman jarrutusta.

Tutulla reitillä esimerkiksi liikennevaloja voi oppia ennakoimaan niin, että turhilta pysähdyksiltä ja kiihdytyksiltä vältytään kokonaan. Viime hetken jarrutus ja siitä jälleen täyteen vauhtiin kiihdyttäminen kuluttaa enemmän polttoainetta kuin jalan kaasulta nostaminen ja tasainen kiihdytys normaalivauhtiin.

Maantiellä katse kannattaa pitää kaukana, jolloin muiden tielläliikkujien ennakointi on helpompaa. Turhia ohituksia ja muita äkkinäisiä kiihdytyksiä kannattaa myös välttää.


Oikealla vaihteella eteenpäin


Aina kannattaa valita suurin mahdollinen vaihde, jolla moottori toimii hyvin. Jos moottori täristää eikä vedä kunnolla, tulee vaihtaa pienempi vaihde. Kun kiihdytät, tee se reippaasti. Jos mahdollista, hyppää joidenkin vaihteiden yli: kiihdytä reippaasti ja vaihda suoraan ykköseltä kolmoselle. Kiihdytä edelleen sopivaan ajonopeuteen ja vaihda suoraan vitosvaihteelle.

Loskaisilla ja lumisilla keleillä kannattaa valita mahdollisimman puhdas linja, kesäisin kannattaa välttää karkeaa asfalttia ja ajaa urien vieressä sileämmällä pinnalla. Näin pito on parempi, voit ajaa tasaisemmin ja säästät samalla renkaita.

Ylämäen lähestyessä vauhtia kannattaa kerätä jo mäen juurella, ja yrittää ajaa itse ylämäki mahdollisimman tasaisella kaasulla. Jos tuntuu, että vauhti hidastuu keskellä mäkeä, vaihda pienempi vaihde ja paina kevyesti kaasua sen sijaan, että kaasutat runsaasti isommalla vaihteella.

Kaarteisiin ja mutkiin kannattaa hidastaa ajoissa nostamalla jalka kaasulta. Valitse laaja ajolinja, jotta vauhtia tarvitsee hidastaa mahdollisimman vähän. Pidä kuitenkin huoli, että pysyt omalla kaistallasi.  

Autosta kannattaa aina kerätä pois kaikki ylimääräiset tavarat. Pienikin ylimääräinen paino lisää polttoaineen kulutusta, etenkin kiihdytystilanteissa. Kattotelineet ja suksiboksit kasvattavat ilmanvastusta ja näin ollen lisäävät kulutusta. Jos telineissä ja bokseissa ei kuljeta mitään, ne kannattaa ottaa pois matkan ajaksi.

Hertz Green Collection – entistäkin vihreämpi valinta

Hybridiautot ja sähköautot ovat vallanneet markkinoita hiljaa mutta varmasti. Hertz Green Collection -mallisto sisältää automarkkinoiden vähäpäästöisimpiä autoja, joiden hiilidioksidipäästöt ovat alle 110g/km.

Green Collection -mallistosta Suomessa on saatavilla hybrid, plug-in hybrid ja täyssähköautoja. Hybridi- ja sähköautot ovat erityisen taloudellisia erityisesti kaupunkiajossa, sillä moottorijarrutusenergia varastoituu akkuun, josta sähkömoottori sen sitten ottaa taas hyötykäyttöön kiihdytyksissä.

Yleensä jarrutus tarkoittaa kuitenkin myös sitä, että jarrutuksen jälkeen joutuu kiihdyttämään takaisin ajonopeuteen. Taloudellisen ajon kannalta turhien jarrutusten ja pysähdysten välttäminen kannattaa siis aina. Oli alla sitten hybridi, sähköauto tai perinteinen polttomoottorilla varustettu auto.

Page author

Artikkelin on kirjoittanut Hertz

29 Postaukset