Tampereen parhaat ravintolat – uutuuksia, tuoreita makuja ja varmoja klassikoita

Page author

kirjoittanut Hertz - 22 tammikuu 2021

Tampere, eli Manse, Mansesteri tai Tampesteri, on ruokakulttuuriltaan nykyään paljon muutakin kuin mustaa makkaraa ja puolukkahilloa. Tampereelta löytyy hienoja makumaailmoja ja tuoreita näkökulmia niin uuteen ruokakulttuuriin kuin klassikoihinkin. Tampereelta löydät varmasti sopivan ruokapaikan jokaiseen makuun.

Esittelemme seuraavaksi vinkkimme hyvistä ruokapaikoista ja kahviloista Tampereella.

1. C – Michelin-tason rohkeita elämyksiä Tampereen sydämessä

Ravintola C on kohtuullisen uusi tuttavuus Tampereen ravintolalistalla, mutta on siitä huolimatta kerännyt paljon huomiota. Ruokalistalla on aina jotain uutta, ja tämä paikka onkin yksi makuelämyksiä etsivien suosikkipaikoista Pirkanmaan sydämessä.

Ravintolan konsepti perustuu selkeisiin raaka-aineisiin ja muutamien komponenttien nerokkaaseen yhdistelemiseen. Ei helpointa ruokaa, mutta takuulla yllätyksellistä.

Rautatienkadusta on muutoinkin kehkeytynyt eräänlainen uusien makuelämysten keskittymä Tampereella, eikä tarvitse kuin kävellä kadun päästä päähän saadakseen koko illaksi tehtävää ja nautittavaa – aina alkumaljoista loppuillan bilettämiseen.

2. Aisti on elämys monelle aistille

Keskustan toisessa päässä, Hallituskatu 19:ssä sijaitsee Ravitsemisliike Aisti. Maaseudun rauhaisaan tunnelmaan luottavassa Aistissa voi maistaa kunnioituksen rehtejä suomalaisia raaka-aineita kohtaan ja intohimon puhtaaseen ruokaan. Sesongeittain vaihtuvassa menussa voi tuntea niin kesäisen kevyitä kuin syksyisen runsaitakin makuja. Annoksissa näkyvät niin skandinaaviset kuin eurooppalaiset vaikutteet, mutta aina kuitenkin suomalaisella sydämellä valmistettuna.

Kulttuurinnälkäiset voivat yhdistää Aisti-vierailuunsa helposti myös teatterikäynnin, sillä ravintola sijaitsee aivan Tampereen Työväen Teatterin kupeessa.

3. Viikinsaari on kokonaisvaltainen kokemus

Voiko olla elämyksellisempää tapaa saapua ravintolaan kuin 20 minuutin laivamatka? Kesävieraan ehdoton ykkösvalinta on Ravintola Viikinsaari, joka tarjoaa elämyksiä koko perheelle.

Lähde liikkeelle vilkkaan Laukontorin satamasta, kerää ruokahalua matkalla nauttimalla Pyhäjärven maisemista ja 20 minuutin päästä olet perillä 1800-luvun lopun hienossa pitsihuvilassa, joka on Tampereen vanhin ravintola.

Ravintola on muutamassa vuodessa päivittänyt ruokalistansa, ja keskittyy nyt laadukkaisiin kotimaisiin raaka-aineisiin, joissa näkyy niin luomu- kuin lähituotantokin. Listalta löytyy yllättäviä annoksia, kuten herkullinen tuorehernekeitto sekä takuuvarmoja hittejä, kuten hampurilainen tai naudan ulkofilee.

Ennen tai jälkeen herkuttelun kannattaa kiertää kaunis Viikinsaari ja nauttia sen erilaisista nähtävyyksistä. Hopealinjojen liikennöimät laivat kulkevat Laukontorilta tasatunnein aina alkukeväästä alkusyksyyn.

4. Hella ja Huone – kotimaista käsityötä

Monta kertaa Tampereen parhaat ravintolat -listalla kärkisijan napannut Hella ja Huone tarjoilee puhtaita makuja keskellä Tampereen vilkkainta ravintolakeskittymää. Aleksanterinkatu 33:ssa voit nauttia niin maistelumenusta kuin yksittäisistä klassikkoannoksista pienessä ja persoonallisessa ravintolassa, joka pohjautuu ranskalaiseen ruokakulttuuriin.

Suosittelemme erityisesti kaviaaria ja blinejä – näitä et joka paikasta saa.

5. 4 vuodenaikaa – herkkusuun takuuvarma valinta

Tampereen ydinkeskustasta, kauppahallista, löydät oivan paikan niin herkullisen aamiaisen kuin täyttävän ja nopean lounaan nauttimiseen. 4 vuodenaikaa tarjoilee ehkä kaupungin parhaan aamiaisen kympillä, ja isompaan nälkään kannattaa nauttia ravintolan suosituin annos eli kalakeitto.

Seisomanälkään löytyy herkulliset maalaisranskalaiset, ja vaativampaan makuun kannattaa kokeilla klassista naudan tartaria.

6. Pyynikin näkötorni on kahviloiden aatelia

Kun on aamiaisen tai lounaan nauttinut kauppahallissa, voi venytellä jäseniään ja täydentää paikallistuntemustaan kävelemällä kohti Pyynikkiä. Hieman keskustan ulkopuolella, Pyhäjärven upeissa mäntymetsämaisemissa sijaitseva harju tarjoilee hengästyttävän määrän metsän rauhaa sekä järvinäkymiä – puhumattakaan legendaarisista portaista, joiden nousemisesta on tullut himourheilijoiden suosikkitreeni.

Harjun laella seisoo vanha näkötorni, jonka kivijalassa sijaitseva Pyynikin munkkikahvila on todellakin nimensä veroinen. Tampereella käynti ei ole mitään ilman kupillista kahvia tai muuta lämmintä juomaa ja uunituoreita munkkirinkeleitä. Yli 30 vuotta sitten luodusta munkkireseptistä on vuosikymmenten kuluessa tullut ehtymätön osa tamperelaista ruokakulttuuriperinnettä, ja munkit valmistetaan yhä kahvilan omassa keittiössä. Eittämättä siis Tampereen paras kahvila – tai ainakin elämyksellisin.

Harjun laelle löytää helposti myös autolla, kunhan näppäilee navigaattoriin osoitteen Näkötornintie 20, Tampere.

7. Ravinteli Huber – lihaanin unelma

Jos etsit hyvää pihviravintolaa Tampereelta, kannattaa katseet suunnata Ravinteli Huberiin. Valinta on täydellinen kaikille, jotka arvostavat ensiluokkaista lihaa. Huberin ideana on ruoan jakaminen ja sosiaalinen syöminen välimerelliseen tyyliin.

Paikka on ehkä koko Suomen kiinnostavin pihviravintola. Aleksis Kiven kadulla sijaitseva Huber tarjoaa ainoana Suomessa käsin valitut kotimaiset, meheväksi marmoroituneet lypsylehmän lihat. Kannattaa kokeilla myös hiiligrillistä savunmakunsa saavaa lihaisan rehtiä burgeria.

Ravintola Näsinneula – ainakin maisemiltaan Tampereen paras ravintola

Tampereen paras ravintola – ainakin nyt näköalalla mitattuna, mutta useamman mielipiteissä muutenkin. Kaupungin tunnetuimman maamerkin, Särkänniemen huvipuiston Näsinneulan huipulla sijaitseva ravintola on yksi tunnelmallisimmista ja arvostetuimmista ruokapaikoista.

Ravintola Näsinneula haluaa panostaa laatuun käyttämällä parhaita raaka-aineita, jotka hankitaan pääosin omilta lähituottajilta. Suurin osa annoksista tehdään alusta loppuun itse.

Näsinneulassa saa hyvän ruoan lisäksi nauttia ihanista ja sopivaan tahtiin vaihtuvista maisemista. Ravintola pyörähtää yhden kierroksen 45 minuutissa.


9. Masu – fuusiota, sosialisointia ja herkullisia cocktaileja

Kauppahallin takana sijaitseva Masu on löytänyt muutaman vuoden aikana paikkansa yhtenä parhaista ehdokkaista Tampereen parhaat ravintolat -listalla. Masu tarjoaa moderneja aasialaisen fuusiokeittiön makuja, pitkään ja hitaasti hauduttamalla. Aromeissa tuntuu mausteet, makeus ja tulisuus.

Ravintolan tunnelma perustuu rennon sosiaaliseen syömiseen ja ihmisläheiseen palveluun.

Kannattaa myös antautua aasialaissävytteisten cocktailien maailmaan.

10. Baba’s Kitchen

Koska Tampereella ollaan, pikaruokaa ei pidä unohtaa. Tullintorilla sijaitseva Baba’s Kitchen panostaa mutkattomaan Lähi-idän ruokaan. Täältä löydät kaupungin herkullisimmat rullat eli täytetyt, isot pitaleivät sekä tietysti runsaat döner-lautaset.

Baba’s tekee kastikkeensa ja mausteseoksensa itse, joten autenttinen makukokemus on taattu!

Tampereen parhaat ravintolat löytyvät helposti keskustasta. Tampere on muutenkin helppo ja kompakti kaupunki, jonka voi kokea niin jalan kuin autollakin. Tekemistä – ja syömistä – riittää useaksi päiväksi. Hertziltä voit vuokrata auton helposti päiväksi, viikonlopuksi tai vaikka koko viikoksi, ja samalla nähdä vähän enemmän!