Toronton nähtävyydet CR Towerista Hockey Hall of Fameen

Page author

kirjoittanut Hertz - 30 December 2023

Toronto tarjoaa urheilua, upeita maisemia ja unohtumatonta historiaa. Kanadan suurin kaupunki on kuulu erityisesti urheilusta ja Hockey Hall of Famesta. Mutta Torontossa on runsaasti koettavaa myös luonnosta ja historiasta kiinnostuneille.

Niagaran putoukset

Kanadan Ontarion ja Yhdysvaltain New Yorkin osavaltioiden rajalla kuohuvat Niagaran putoukset sijaitsevat vajaan puolentoista tunnin ajomatkan päässä Toronton kaupungista. Kolmesta eri vesiputouksesta – nimeltään The Horseshoe falls, The American Falls ja Bridal Veil Falls – koostuvat Niagaran putoukset ovat virtaamaltaan Kanadan suurimmat putoukset, ja yksi maailman ihmeistä.

Niagaran putouksiin voi tutustua monella tapaa. Journey Behind the Falls -kierros vie matkailijat syvälle kallioperän tunneleihin, jotka johtavat näköalapaikoille vesiseinämän takana. Haluatko kurkistaa suoraan vesiputouksen reunan yli? Suuntaa Goat Islandille, jossa rohkeimmat matkaajat voivat nojata turvakaiteiden yli ihailemaan näkymää alas Bridal Veil Fallsin yli. Putouksista voi myös nauttia joelta käsin valitsemalla Hornblower Niagara -risteilyn taikka yläilmoista nousemalla 236 metriä korkeaan Sky Tower -torniin tai vielä ylempää suuntaamalla helikopterilennolle. Putouksia voi katsella myös istahtamalla piknikille Queen Victoria Park -puistoon, josta avautuvat näkymät putouksille.

Luonnosta kiinnostuneiden kannattaa myös piipahtaa putouksilta 10 minuutin päässä sijaitsevaan Niagara Parks Butterfly Conservatoryyn, eli alueen perhoskonservatorioon, jossa voi tutustua yli 2000 eksoottiseen ja värikkääseen perhoseen. Illansuussa kutsuu Niagaran Putousten Clifton Hill -alue, joka pursuaa baareja, kahviloita ja ravintoloita sekä erilaisia aktiviteetteja.

CN Tower

Toronton ja kenties koko Kanadan tunnetuin nähtävyys, CN Tower, kohoaa 553 metriin, ja se on suosittu vierailukohde sekä paikallisten että turistien keskuudessa. Torniin pääsee maksamalla pääsylipun, jonka voi ostaa ennakkoon taikka paikan päältä; matkailija voi hankkia joko lipun Main Observation Level -tasolle tai lipun, joka kattaa Main Observation Level -tason ja Skypodin, joka on länsimaailman korkeimmalla sijaitseva näköala-alue.

Lisää jännitystä toivovat voivat varata CN Tower Edgewalk -kokemuksen. Kyseessä on maailman ensimmäinen, täyden ympyrän kiertävä, valjain varustettu kävelykokemus, joka toteutetaan tornia ympäröivällä 1,5 metriä leveällä tasanteella noin 350 metrissä. Kokemusta johtaa koulutettu opas, ja turvavaljain varustetut vieraat voivat nojata yli reunan ja nauttia Toronton esteettömistä maisemista.

CN Tower tarjoaa myös erilaisia kulinaarisia elämyksiä. 365 astetta pyörivä 365 Restaurant keskittyy Kanadan sesonkiraaka-aineisiin innovatiivisella otteella, ja ravintolassa on maailman korkeimmalla sijaitseva viinikellari, jossa on viinejä niin Kanadasta kuin ympäri maailmaa. Tornin alatasolla sijaitseva Le Cafe on puolestaan oiva pysähdyspaikka kahvin, virvokkeiden ja kevyempien aterioiden nauttimiseen. Main Observation -tasolla sijaitsee myös kolme bistroa nimeltään Vue Bistros, joissa kokeilla kanadalaisia baariherkkuja ja juomia.

Rogers Center

Rogers Center, aiemmalta nimeltään Sky Dome, on vuonna 1989 avattu monikäyttöinen stadion, jossa oli maailman ensimmäinen avattava katto. Rogers Center sijaitsee Toronton keskustassa CN Tower -tornin juurella, ja se on Major League Baseball, eli MLB-liigassa pelaavan Toronto Blue Jays -baseball-joukkueen kotikenttä. Stadion toimi aiemmin myös Canadian Football League -jalkapalloliigassa pelaavan Toronto Agronautsin ja Kansainvälisessä Koripalloliiga NBA:ssa pelaavan Toronto Raptorsin kotikenttänä.

Rogers Center tunnetaan erityisesti urheilun keskuksena, mutta siellä järjestetään myös useita erilaisia tapahtumia, kuten messuja, konsertteja, karnevaaleja, sirkusesityksiä ja monster truck -show-tapahtumia. Avautuvan katon lisäksi stadionin poikkeuksellisiin piirteisiin kuuluu myös 348-huoneen hotelli, jonka 70 huoneesta avautuvat näkymät suoraan stadionin kentälle. Stadion on Pohjois-Amerikan viimeinen stadion, joka rakennettiin sekä jalkapalloa että baseballia varten.

Union Station

Union Station -asema on Kanadan vilkkain asema, josta liikennöivät niin junat, bussit, metro, raitiovaunut kuin vuokra-autot ja taksit. Aseman läpi kulkee päivittäin yli 300 000 ihmistä, ja rakennus on yksi Toronton historian merkittävimmistä. Ikonisen Union Station -aseman rakennus alkoi vuonna 1914 ensimmäisen maailmansodan jälkimainingeissa, jolloin pula rakennusmateriaaleista oli kova. Asema avautui virallisesti vuonna 1927, jonka jälkeen se on palvellut matkailijoita ja kaupunkilaisia sekä selvinnyt tulipalosta. Vuonna 1975 Kanadan viranomaiset nimesivät Union Station -aseman suojelukohteeksi; asema onkin Kanadan hienoin esimerkki beaux arts -tyyliä edustavasta rautatieasemasta.

Piipahda asemalla ja tutustu sen kiinnostavaan historiaan sekä arkkitehtuurin. Union Stationilla avautuu myös kattava ruoka- ja shoppailumaailma; nimetyt promenadit eri puolilla asemaa tarjoavat erilaisia keittiöitä katuruoasta kansainvälisiin gourmet-keittiöihin, paikallisia pikkuputiikkeja sekä suuria kansainvälisiä ketjuja. Yksi kiinnostavimmista alueista on Union Market, jossa levittäytyvät pääasiassa paikallisten myyjien kaupat, joista löytyy niin tuoreita paikallisia raaka-aineita, mehubaareja, suklaa- ja leivoskauppoja, ravintoloita kuin kukka- ja kirjakauppoja.

Hockey Hall of Fame

Jääkiekosta kiinnostuneiden ehdoton vierailukohde on Toronton Hockey Hall of Fame. Hockey Hall of Fame kattaa Kanadan jääkiekkohistoriaa ja historiallisessa Montreal Bankin rakennuksessa järjestetään näyttelyitä, jotka keskittyvät kuuluihin jääkiekkoilijoihin ja seuroihin. Lisäksi esillä on pysyviä näyttelyitä jääkiekon ammattilaisliiga NHL:n tilastoista, palkinnoista ja erilaisista jääkiekkoesineistä.

Historian lisäksi Hockey Hall of Fame tarjoaa erilaisia aktiviteetteja, kuten jääkiekkosimulaatioita ja suuren jääkiekkokaupan. Kaksi elokuvateatteria esittää jääkiekkoelokuvia, kuten 3D-elokuvan Stanley’s Game Seven. Jääkiekkokaupan kupeessa sijaitseva Tim Horton’s Hockey Hall of Fame Special Edition Restaurant tarjoilee erikoiskahveja, kuuluja donitseja, voileipiä ja keittoja, joiden äärelle voi istahtaa Hockey Hall of Fame -kierroksen jälkeen.