Turun parhaat ravintolat – tässä 10 suosikkiamme

Page author

kirjoittanut Hertz - 20 heinäkuu 2018

Turun ravintolat ovat nousseet laadultaan Suomen perinteisimmän ravintolakaupungin Helsingin ravintoloiden rinnalle - ja joidenkin mielestä jopa ohi - viime vuosien aikana.

Hyviä ravintoloita Turusta on löytynyt aina, mutta uusien laaturavintoloiden synty kaupunkiin on ollut erityisen tiheää 2010-luvulla. Turun ravintoloiden vahvuutena pidetään hyvää ja mutkatonta ruokaa, laadukkaita raaka-aineita ja pääkaupunkiseutua laajempia aukioloaikoja.

Turku on tunnettu erityisesti kauniina kesäkaupunkina, ja Turkuun on hyvät ajoyhteydet eri puolilta Suomea. Tässä listattuna 10 hyvää ravintolaa Turusta, löydä suosikkisi ja aja herkuttelemaan.

1. Ravintola Kaskis

Ravintola Kaskis avattiin Turun Kaskenmäelle helmikuussa 2014. Kaskiksessa ruokaa valmistetaan klassisen ranskalaisen keittiön otteilla, mutta suomalaisista, puhtaista raaka-aineista. Kaskiksesta ei saa à la carte -annoksia, vaan tarjolla on neljän tai kuuden aterian maistelumenut.

Kaskis on ollut kahtena vuonna mukana maailman arvostetuimman ravintolaoppaan, Guide Michelinin listauksessa. Vuonna 2018 Suomen Gastronomien Seura valitsi Kaskiksen vuoden ravintolaksi Suomessa. Valinta perusteltiin ravintolan herkullisella ruualla, laadukkaalla palvelulla sekä ravintolan yleisellä vaikutuksella koko Turun alueen ravintola-alan kehitykseen.

2. Smör

Smör on skandinaavinen kellariravintola, joka sijaitsee kauniilla paikalla Turun Aurajoen varrella. Tuoreet raaka-aineet näkyvät kahdeksan viikon välein vaihtuvassa ruokalistassa, joka on aina koottu satokauden makuja kunnioittaen.

Persoonallisesti, mutta kuitenkin skandinaavisen tyylikkäästi sisustettu ravintolatila on katutason alapuolella, ja ruokaa on tarjolla lounaasta illalliseen. À la carte -listan lisäksi tarjolla on iltaisin kolmen, neljän sekä kuuden ruokalajin menut. Tavallisesta poiketen myös lounasaikaan on tarjolla kolmen lajin maistelumenu. 

3. Blanko

Blanko on jo vuonna 1999 avattu turkulainen klassikkoravintola, joka sijaitsee aivan kaupungin keskustassa Bassin talossa. Blankosta saa niin lounasta, à la cartea kuin viikonloppubrunssiakin. Rennosti sisustetun Blankon keittiössä yhdistetään ennakkoluulottomasti eri ruokatrendejä ja listalta löytyy salaatteja, wokkeja, hampurilaisia ja pastaruokia. Blankon ehkä tunnetuin annos on punaisella pestolla maustettu lammaspasta.

Bassin talon remontin vuoksi Blanko on ollut alkuvuoden 2018 suljettuna, mutta tämän hetkisen tiedon mukaan ravintola avaa ovensa jälleen elo-syyskuussa 2018. 4. Roster

Roster Turku on ravintola ja cocktailbaari, joka löytyy Maaherran Makasiinista Turun Tuomiokirkon kupeesta. Rosterin keittiömestarina toimii televisiostakin tuttu turkulaiskokki Kari Aihinen. Roster Turku avattiin vapuksi 2017 ja ravintola nykyisin ravintola toimii kahdessa kerroksessa: alakerrasta löytyy baari ruokasalin sijaitessa ravintolan toisessa kerroksessa. Kesäisin ruokaa voi nauttia myös ulkona terassilla.

Rosterin menu on kansainvälisillä vaikutteilla maustettu, mutta ruoassa ei ole sitouduttu tiettyyn tyyliin tai maahan. Myös viineihin on Rosterissa panostettu, ja ravintolasta löytyy 80 erilaisen viinin valikoima.

5. Foija

Ravintola Foijan historia ulottuu kauas, jo vuoteen 1839. Foija onkin yksi Suomen vanhimpia yhä toimivia ravintoloita. Kun Foija avasi ovensa, se toimi Åbo Svenska Teaternin tiloissa teatteriravintolana. Ravintolan nimikin juontuu teatterimaailmasta ja ranskankielisestä sanasta Foyer, joka tarkoittaa lämpiötä.

1980-luvulla Foija muutti Turun Kauppatorin apteekin vanhaan hiilikellariin, joka kunnostettiin ravintolaksi. Tältä paikalta Foija on löytynyt jo yli 30 vuotta, ja nykyisin Foijassa tarjoillaan ruokaa tunnelmallisen kellarimiljöön lisäksi valoisassa katutason baarissa. Foijassa on tarjolla lounas, illallinen ja sunnuntaibrunssi. Listalta löytyy niin klassikkoannoksia kuin myös uusimpien ruokatrendien mukaista ruokaa. 6. Mami

Mami on Aurajoen rannalta löytyvä, bistrohenkinen kortteliravintola. Mami on noussut useana vuonna ravintola- ja juoma-alojen ammattilaisten Viisi tähteä -äänestyksessä kärkisijoille.  

Mamin ruuan pohjana toimii ranskalainen keittiö, jonka lisäksi annoksissa maistuvat myös suomalaiset, skandinaaviset ja aasialaiset maut. Mamin listalta löytyy aina neljä vaihtoehtoa alku-, pää- ja jälkiruokiin, minkä lisäksi Mamissa saa myös lounasta tiistaista perjantaihin. Lauantaisin on tarjolla kello 13 alkaen torilounasta. Saatavilla on lisäksi viiden annoksen maistelumenu.

7. Sergio’s

Italialaiseen ruokaan erikoistunut Sergio’s sijaitsee Aurajoen rannalla vuonna 1787 rakennetussa, suojellussa puutalossa. Ravintolan listalta löytyy perinteisiä italialaisherkkuja kuten pizzoja, pastoja ja risottoja.

Suurin osa raaka-aineista tuodaan Italiasta, tuoreet raaka-aineet hankitaan torilta ja lähikaupoista. Myös ravintolan henkilökunta on suurilta osin italialaista. Sergio’s on auki arkisin kello 14 eteenpäin ja lauantaisin ovet aukeavat tuntia aikaisemmin kello 13. Lounasta ravintolassa ei siis tarjoilla. 

8. Gaggui kaffela

Jos sokerihammasta kolottaa, ota suunnaksi Gaggui-kahvila. Humalistonkadulla sijaitseva Gaggui Kaffela avasi ovensa vuonna 2014. Vuoden 2018 alusta Gagguissa on ollut herkullisten kakkujen ja kahvien lisäksi myös kasvispainotteinen lounas. Ainakin kerran viikossa on tarjolla myös täysin vegaaninen annos.  Gagguista saa myös maukasta aamupalaa. 

Gagguin päätuote ovat kuitenkin herkulliset kakut ja muut leivotut herkut kuten viinerit, keksit, leivät ja croissantit. Kahvipavut tulevat lähistöltä sijaitsevasta Turun kahvipaahtimosta, ja kahvi jauhetaan itse paikan päällä Gagguissa.9. Kuori food and wine
 

Kuori food and wine löytyy Turun Hämeenkadulta. Kuori on kasvisruokaravintola, jossa tarjoillaan herkullista ruokaa kasviksista modernilla tavalla. Ruoka on saanut vaikutteita niin Aasiasta, Lähi-Idästä, Pohjois-Afrikasta kuin Välimerestäkin. Raaka-aineet ostetaan mahdollisuuksien mukaan lähialueilta, ja yli puolet ruokalistan annoksista on täysin vegaanisia. Myös viinit ovat vegaanisia, ja oluet tulevat pienpanimoilta Suomesta.

10. Hesburger

Turun ravintoloista on turha puhua mainitsematta Hesburgeria eli Heseä. Ensimmäinen Hesburger avattiin Turun keskustaan vuonna 1980, ja nykyisin se on Suomen suurin pikaruokaravintolaketju, joka työllistää lähes 7000 henkilöä Suomessa ja ulkomailla. Hese on tunnettu hampurilaisista ja erityisesti niistä löytyvästä herkullisesta majoneesista.

Tällä hetkellä Turusta löytyy 3 Heseä, joista linja-autoaseman ravintolan yhteydessä toimii myös Hesehotelli. Pikaruokaravintoloita harvoin hehkutetaan parhaiden ravintoloiden listoilla, mutta tämä turkulainen menestystarina on mainintansa ansainnut.