Turun saaristo ja Saariston Rengastie autoillen

Page author

kirjoittanut Hertz - 27 toukokuu 2020

Monet meistä tietävät Turun maineen yhtenä Suomen kauneimmista kesäkaupungeista. Turun kaupungin lisäksi myös Turun edustalle levittäytyvä Turun saaristo lumoaa kävijänsä kauneudellaan etenkin kesäisin.

Usein saaristoon tutustutaan veneillen, mutta Turun saaristoon on mahdollista tutustua myös autoillen.

Rengasreitti tarjoaa saaristotunnelmaa

Turun saaristossa nimittäin puikkelehtii yksi koko Suomen parhaiten varjeltuja matkailusalaisuuksia: saariston rengastie. Saariston rengastie on 250 kilometriä pitkä merellinen reitti, joka mahdollistaa tutustumisen tuhansista saarista ja luodoista koostuvaan saaristoon ilman omaa venettä.

Turun saaristoreitti kulkee Turun, Kaarinan, Paraisten, Kustavin, Taivassalon, Maskun ja Naantalin kuntien alueella. Viralliselta reitiltä kannattaa myös poiketa, ja tutustua rohkeasti saariston tarjontaan. Suomen ulkosaaristo on ainutlaatuinen kokemus, jossa vallitsee täysin omanlaisensa tunnelma.

Rengastiehen tutustumiseen kannattaakin varata kunnolla aikaa. Hertzin vuokra-autolla voit tutustua rengastiehen niin nopeasti tai hitaasti kuin haluat. Vuokra-auto antaa vapauden nauttia lomasta juuri omassa tahdissa. Jos löydät mielenkiintoista nähtävää, et ole riippuvainen julkisen liikenteen aikatauluista.

Rengastie kulkee saarelta saarelle 

Saaristo on kaunis ympärivuoden, mutta rengastie on kokonaisuudessaan mahdollista kulkea vain kesäisin. Houtskarin ja Iniön välinen yhteysalus M/s Antonia palvelee vierailijoita vain kesäkuun alusta elokuun loppuun.

Rengastiellä siirrytään saarelta saarelle pääosin siltoja pitkin. Välillä matkaa taitetaan kuitenkin maantielauttojen, lossien ja yhteysalusten kyydillä. Suurin osa lautoista on ilmaisia, mutta eri lauttojen aikataulut ja mahdolliset hinnastot kannattaa tarkistaa ennen matkaan lähtöä. Yhteensä saaret yhdistää toisiinsa kymmenkunta siltaa ja kahdeksan lauttaa. 

Mikäli aika ei riitä koko reitin kiertämiseen tai reittiin haluaa tutustua kesäsesongin ulkopuolella, noin sata kilometriä pitkä pieni rengastie tarjoaa vaihtoehtoisen tavan tutustua saaristoon. Pieni rengastie oikaisee osan matkasta, ja on pituudeltaan vain 120 kilometriä, yli puolet varsinaista rengastietä lyhyempi.

Turun saariston rengastie – majoitus onnistuu idyllisissä tunnelmissa

Kuten sanottua, rengastie tarjoaa matkailijalle todella paljon nähtävää. Jos mahdollista, kannattaa rengastiehen tutustumiseen varata useampi päivä. Näin voi paremmin nauttia maisemien lisäksi myös useiden matkan varrelle osuvien pienten paikkakuntien ravintoloiden, kahviloiden ja idyllisten myymälöiden tarjonnasta.

Yöpyminenkään ei ole ongelma, sillä matkan varrelle osuu monenlaista majoitusta aina Bed & Breakfast tyylisistä majataloista vuokramökkeihin ja saaristohotelleihin. 

Tässä 5 pysähtymisen arvoista kohdetta Saariston rengastien varrelta:

  1.  Nauvo

Nauvon venesataman aluetta kutsutaan leikkisästi Suomen Rivieraksi. Viihtyisältä rantabulevardilta löytyy useita hyviä ravintoloita, kahviloita ja pieniä putiikkeja. Välillä satamasta pystyy bongaamaan Suomen mittakaavassa harvinaisia huvijahteja. 

  1. Parainen

Turusta päin Rengasreitille lähdettäessä ensimmäinen tauko kannattaa pitää jo 25 kilometrin päässä Paraisilla. Parainen on jo itsessään näkemisen arvoinen kaunis suomalainen pikkukaupunki, mutta sieltä löytyy myös muuta nähtävää.

Paraisten keskustassa olevasta kivitalosta löytyy Pohjoismaiden ainoa pysyvä Salvador Dalí -näyttely sekä Fredrika Runebergin kotitalo, jossa voi pistäytyä aistimassa menneen ajan tunnelmaa. Fredrikantuvan yhteydessä toimii myös museokahvila.

Paraisten kalkkilouhos on koko Pohjoismaiden suurin avolouhos, ja todella vaikuttava vierailupaikka.   

  1. Seilin saari

Seilin saari toimi pitkään sairaalasaarena, mutta nykypäivänä se on yksi rengastien hurmaavimpia pysähdyskohteita. Seilissä toimii nykyisin sairaalan sijaan Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitos, jonka päärakennukseen, eli entiseen mielisairaalarakennukseen on vierailijoilla vapaa pääsy. Saarella tehtävään tutkimustoimintaan on mahdollista tutustua myös opastettujen kierrosten kautta. 

Saarelta löytyy myös majoitusmahdollisuuksia sekä ravintolapalveluita, joten se on oiva valinta pidempäänkin tutustumiseen. Huomioi kuitenkin, että Seilissä ei voi poistua autolla yhteysaluksen kyydistä. Mikäli mielit tutustua Seiliin, on auto jätettävä lähtösatamaan. 

  1. Jurmon ja Utön saaret

Sekä Jurmo että Utö ovat ulkosaariston pieniä saaria, jotka sijaitsevat syrjässä varsinaiselta rengastieltä. Majakastaan tunnettu Utö on itse asiassa Suomen eteläisin asuttu saari.

Kummallakin saarella on varsin mielenkiintoinen historia, johon voi halutessaan tutustua oppaan avulla. Parasta saarissa on kuitenkin niiden luonto ja rauha, johon harvoin mantereella törmää. Saarilla on erinomaiset mahdollisuudet lintujen bongaukseen ja luontokuvaukseen, joten kamera kannattaa ehdottomasti pakata mukaan.

  1. Naantali

Naantali on yksi Suomen suosituimpia kesäkaupunkeja, ja palvelut kaupungissa ovat sen mukaiset. Erilaisia ravintoloita, kahviloita ja majoitusvaihtoehtoja löytyy lukuisia. Suosionsa takia Naantalissa on toki usein myös ruuhkaisempaa mitä monilla muilla Rengasreitin pysähdyspaikoilla.

Naantalissa ollessa kannattaa käydä tervehtimässä muumeja Muumimaailmassa tai tutustua tasavallan presidentin kesäasuntoon Kultarantaan, jonka upeaan puutarhaan pääsee vierailemaan opastetuilla kävelykierroksilla. Myös Naantalin vanhan kaupungin 1800-luvulla rakennetut huvilat ovat näkemisen arvoiset.

Hertz MiniLeasing on huoleton valinta

Vuokra-auto kesäksi on oiva ratkaisu kesän automatkoihin. Lyhyempiä matkoja varten perinteinen vuokraus on oiva vaihtoehto, mutta jos tarvitset autoa kuukaudeksi tai vaikka koko kesän ajaksi kannattaa tutustua Hertz MiniLeasingiin: MiniLeasingin avulla saat käyttöösi uudenveroisen, huolletun ja turvallisen auton ilman pitkää sitoutumista.

 Hertz MiniLeasing -auton saat käyttöösi vaikka heti, ja kun 30 vuorokauden minimivuokra-aika on kulunut, voit palauttaa auton koska tahansa. Jos huomaat, että valitsemasi auto ei vastaa tarpeitasi, sinulla on mahdollisuus vaihtaa auto toiseen automalliin myös kesken vuokrauksen.

Hertz Minileasing on oiva ja huoleton ratkaisu kesäloman autoiluun