Vauhdin huumaa Suomen suosituimmissa pulkkamäissä

Page author

kirjoittanut Hertz - 29 March 2022

Talven ihmemaa Suomi on täynnä upeita pulkkamäkiä pohjoisesta etelään, ja suurin osa niistä soveltuu koko perheelle. Alla löydät vinkit, minne suunnata pulkkamäkeen kirpakoista talvipäivistä nauttimaan.

Saariselän pulkkamäki

Suomen pisin pulkkamäki on Saariselällä sijaitseva, 1200 metriä pitkä Aurora Tobogganin -pulkkamäki. Paikallistiedon mukaan kyseessä saattaa olla jopa koko Euroopan pisin pulkkamäki. Pulkkailija nousee tuolihissillä Kaunispään huipulle, josta avautuu huikea maisema yli Saariselän kylän. Saariselän pulkkamäessä voi nauttia revontuliaiheisesta valotaiteesta, joka ohjaa pulkkailijan takaisin laaksoon ja hissille.

Saariselän pulkkamäki on mitä mainioin erityisesti vauhtia rakastaville, koska pulkan nopeus kiihtyy pitkässä mäessä melko kovaksi. Tästä syystä Saariselän pulkkamäki ei sovellu aivan perheen pienemmille. Saariselän kappelin kupeesta löytyy kuitenkin pienille lapsillekin sopiva pulkkareitti.

Saariselän pulkkamäki on avoinna Saariselän hiihtokeskuksen aukioloaikoina. Mikäli pulkkaa ei ole omasta takaa, voin sen vuokrata alueen useista hotelleista, vuokraamoista tai Ski Saariselän vuokraamosta tuolihissin ala-asemalta. Tuolihissiin tarvitsee lipun, mutta muuten pulkkailu Saariselällä on ilmaista.

Rukan pulkkamäki

Ruka-Kuusamon alueella on mahdollista niin pulkkailla, huvitella snow tubing –radalla tai rattikelkkailla Rukan rinteillä. Rosa & Rudolf Family Parkissa on kaksi snow tubing -rataa, joihin vievät taikamattohissit. Snow tubing on maksullista, muut aktiviteetit ilmaisia.

Rukan kolmessa rinteessä on mahdollista laskea rattikelkalla ilta-aikaan lauantaista torstaihin, kun rinteet ovat sulkeneet laskettelijoilta. Mäenlaskuvälineet, eli pulkan, liukurin tai rattikelkan, voi vuokrata Rukan kylässä Piste-vuokraamosta tai Itä-Rukalla Vuosielinportin vuokraamosta.

Rukan kylän pulkkamäkiin kuuluu leikkipuiston vieressä sijaitseva Rukan kylän liukurimäki ja Rukan kylän eturinteiden pulkkamäki. Lisäksi Mastorinteiden alueella sijaitsee leveä ja pitkä pulkkamäki, jonka vieressä sijaitsevassa laavussa voi pulkkailun ohessa nauttia muun muassa makkaranpaistosta.

Kontulan kelkkapuisto

Helsingin Kontulassa sijaitseva kelkkapuisto on kesäisin vapaa-ajan puisto skeittauspuitteineen ja koripallokenttineen. Talvisin Kontulan kelkkapuisto muuttuu upeaksi pulkkamäeksi. Kelkkapuiston kukkulan laella sijaitsee taideteos, Bjarne Lönnroosin Rakkauden temppeli.

Kontulan kelkkapuistossa on kymmeniä erilaisia mäkiä ja kumpareita. Kelkkapuiston ehdoton etu on, että pulkkamäen voi valita laskijoiden iän koon perusteella. Puistosta löytyy myös istumapaikkoja, mikäli pulkkailun lomassa haluaa istahtaa nauttimaan eväitä ja kuumaa juomaa.

Paloheinän pulkkamäki

Paloheinän pulkkamäki on pääkaupungin suosituimpia pulkkamäkiä. Paloheinän leveään pulkkamäkeen mahtuu runsaasti laskijoita, ja pulkkamäen reunassa sijaitseva nousualue vähentää törmäyksiä mäessä.

Paloheinän pulkkamäki on 120 metriä pitkä, ja 38 metriä korkea. Paloheinän mäki on Helsingin virallinen pulkkamäki ja valaistu hämärän laskeuduttua. Pulkkamäen läheisyydestä, Paloheinän majasta voi ostaa eväät talvipäivän kruunaamiseen. 

Levin pulkkamäki

Levin keskustassa, eturinteiden vasemmalla puolella sijaitsevat pulkkamäet ja Lastenmaa. Etelärinteiden Leevilandian pulkkamäki löytyy lyhyen automatkan päästä ja Köngäksellä sijaitsee Tonttulan pulkkamäki.

Lastenmaasta voi lainata liukureita ja pulkkia lasten käyttöön. Paikalla on myös taukotupa, jossa voi nauttia myös omia eväitä. Leevilandiaan puolestaan pääsee skibussilla taikka omalla autolla – ja paikan päältä löytyy niin pulkkia, rattikelkkoja kuin liukureita yhteiskäyttöön.

Könkäällä, noin kahdeksan kilometrin päässä Levin keskustasta, sijaitsee Tonttulan elämyskylä, jossa on myös mahdollisuus pulkkailuun. Tonttulan kahvilassa voi pysähtyä lounaalle tai ostaa grillimakkarat pihapiirissä paistettavaksi, ihastella Tonttujen aittoja ja käydä tervehtimässä islanninhevosia.

Himoksen pulkkamäki

Himoksen hiihtokeskuksen HimosLumila on talvitouhuamisen keidas. HimosLumilasta löytyvät hissit ja laskumäet niin suksille ja lumilaudalle kuin pulkalle, rattikelkalle ja tubing-renkaille.

Lumila on maksullinen. Pääsymaksuun sisältyy pulkkien, kelkkojen, liukumattojen ja tuubien käyttö. Kolme laavua kehottavat pysähtymään eväillä herkuttelemaan, ja paikan päältä löytyy myös leikkipaikka lapsille.