Venetsia kutsuu kanaaleilla, karnevaaleilla ja kiehtovilla kulttuurielämyksillä

Page author

kirjoittanut Hertz - 19 huhtikuu 2022

Pohjois-Italian tunnetuin kohde Venetsia on ainutlaatuinen kanaalikaupunki. Vesiväylien ja upeiden aukioiden lisäksi Venetsiassa voi nauttia lukuisista silloista, saarista ja italialaisen keittiön herkuista.

Venetsian kanaalit ja Canal Grande 

Venetsian tunnetuimmat nähtävyydet ovat sen kanaalit ja sillat. Canal Grande, kaupungin suurin kanaali, on noin 3,8 kilometriä pitkä ja leveimmillään noin 90 metriä. Kanaalin vesi virtaa Venetsiaa ympäröivästä laguunista, josta vesi virtaa Adrianmereen.

Canal Granden varrella seisovat upeat rakennukset kertovat Venetsian kaupunkivaltion historiasta ja vauraudesta. Rakennukset edustavat eri rakennustyylejä venetsialais–bysanttilaisesta venetsialais–goottilaiseen ja -barokkityyliin. Vauraat venetsialaisperheet rakensivat toinen toistaan upeampia palatseja, joiden julkisivut avautuvat kauniille kanaalille. Yksi miellyttävä tapa viettää iltapäivää onkin lipua gondolissa kaupungin kanaaleilla paikallista viiniä siemaillen ja nauttia ympäröivästä palatsiloistosta.

Huokausten silta

Ponte dei Sospiri, eli Huokausten silta on Dogen palatsin kupeessa sijaitseva, kalkkikivestä rakennettu silta. Antonio Cantin suunnittelema ja vuonna 1614 rakennettu silta yhdisti palatsissa sijaitsevat tutkintotuomareiden tilat ja uuden vankilan. Vankila oli maailman ensimmäinen rakennus, joka oli suunniteltu erityisesti rangaistusten toimeenpanoa varten.

Nimi Huokausten silta kumpuaa vankien huokauksista, kun he ylittivät sillan rangaistustaan kärsimään. 11 metriä pitkän suljetun sillan yli kaartaa yksi kaari, ja sillan ulkoseinää koristaa Dogen suvun vaakuna. Englantilainen runoilija Lordi Byron kuvailee eräässä teoksessaan, että vangit näkivät Venetsian kauneuden viimeistä kertaa ennen tuomioidensa kärsimistä.

Rialton silta

Venetsian sydämenä pidetty Rialton silta ylittää kaupungin suurimman kanaalin, Canal Granden. Silta rakennettiin vuosina 1588–1591, ja silta oli ainut Canal Granden ylittävä kävelysilta 1800-luvun puoliväliin saakka.

Sillan arkkitehti Antonio da Ponte kilpaili suunnittelusta Michelangelon ja Palladion kanssa. 7,5 metriä korkean sillan ulkolaidoilla kulkevat kävelytiet ja sen keskellä on kolmas jalankulkuväylä, jota reunustavat pikkuputiikit, jotka myyvät muun muassa koruja, pellavaa ja Muranon lasia.

Muranon saari

Muranon saari on Venetsian laguunin toiseksi suurin saari, jolla asuu noin 7000 asukasta. Saari on tunnettu laadukkaasta Muranon lasista, jota on valmistettu saarella vuosisatojen ajan. Turistit saapuvatkin yhä saarelle vierailemaan sen lukuisissa lasitehtaissa, jossa on mahdollisuus seurata lasinvalmistusta perinteisillä tekniikoilla. Muranon Lasimuseossa voi puolestaan ihailla jopa 4000 erilaista lasiesinettä, kuten foinikialaisia pulloja, peilejä, pikareita ja lasihelmiä.

Muranon saarella sijaitsee myös Santa Maria ja San Donaton kirkko, joka tunnetaan 1200-luvun bysanttilaisesta mosaiikistaan. 600-luvulla rakennettu ja 1100-luvulla korjattu kirkko on Venetsian alueen vanhimpia.

Venetsialaiset karnevaalit

Yksi Italian merkittävimmistä juhlista, Venetsialaiset karnevaalit juontavat juurensa keskiajalle. Karnevaalia juhlittiin ensimmäisen kerran vuonna 1162, kun Venetsia voitti sodan Aquileian vaikutusvaltaisen patriarkan Ulrico di Trevenin joukkoja vastaan. Venetsialaiset kerääntyivät Pyhän Markuksen aukiolle tanssimaan ja juhlimaan – ja aukio on nykyisinkin yksi karnevaalien keskuspaikoista, jonne muun muassa lasinvalmistajat ja muut käsityöläiset kokoontuvat myymään tuotteitaan.

Venetsialaiset karnevaalit kiellettiin vuonna 1797 Rooman keisari Frans ensimmäisen aikaan. Vuonna 1979 Italia päätti vapauttaa karnevaalit pannasta, ja nykyisin Venetsiaan saapuu jopa kolme miljoonaa matkailijaa naamiojuhliin. Venetsian karnevaalien aikaan kaupungin museoissa ja ravintoloissa järjestetään juhlallisuuksia ja tanssiaisia, ja kaupunki on taianomainen erityisesti hämärän laskeuduttua. Naamioihin sonnustautuminen kumpuaa siitä, että aikanaan rahvas ja vauras väki saattoi juhlia Venetsian kaduilla sosiaalisesta statuksesta riippumatta. 

Veneton alueen keittiö

Toisin kuin suurimmassa osassa Italiaa, pasta ei ole Veneton alueen tärkein hiilihydraatti, vaan pastaa suuremmassa roolissa ovat polenta ja riisi. Polenta valmistetaan pääasiassa maissista, ja sitä tarjotaan usein puuromaisena liharuokien sekä riistan kanssa taikka kiinteämpänä paistettuna ja viipaloituna.

Risotto on koko Veneton alueen sekä Venetsian tyypillinen alkuruoka, jonka pääraaka-aine riisi on peräisin Lombardian tai Piemonten alueilta. Garda-järven ja Adrianmeren läheisen sijaintinsa vuoksi muun muassa sinisimpukoita, simpukoita, rapuja ja sardellia on usein tarjolla ruokalistalla. Lahnaa ja meribassia tarjoillaan usein pääruokina. Ja Venetsian laguunin asukas, musta goby, ui usein tiensä risotto di gò:hen.