Zürich – pieni suuri kaupunki

Page author

kirjoittanut Hertz - 18 helmikuu 2019

Kaunis ja sympaattinen Zürich sijaitsee Zürich-järven pohjoispäässä, Limmat-joen rannalla kahden vuorenhuipun kainalossa. Zürich on väkiluvultaan Sveitsin suurin kaupunki, sillä asukkaita Zürichista löytyy noin 400 000.

Sijaintinsa ansiosta Zürich tarjoaa oivat mahdollisuudet Keski-Eurooppalaisesta kaupunkielämästä nauttimiseen, mutta samalla luonto on tässä kuvankauniissa ja siistissä kaupungissa aina lähellä.

Kesät ovat Zürichissä lämpimiä lämpötilan keikkuessa 20 asteen molemmin puolin. Talvella lämpötilat tippuvat noin nollan asteen tuntumaan ja vuoristoalueilla selvästi pakkasen puolelle.

Zürichillä ja koko Sveitsillä on maine kalliina matkakohteena. Väite pitää osittain paikkaansa, mutta verrattain kalliista hintatasostaan huolimatta Zürich on helposti lähestyttävä kaupunki. Matkaa suunnitellessa kannattaa kuitenkin huomioida, että hintataso ravintoloissa ja hotelleissa on Suomea korkeampi.

Aktiivilomailijalle ja kulttuurin ystävälle

Zürich ja Sveitsi tarjoavat erinomaiset mahdollisuudet erilaisiin aktiivilomiin. Kesäisin kauniissa maisemissa voi patikoida ja pyöräillä, talvella hiihto ja alppilajit ovat suosittuja.

Sveitsin lukuisat hiihtokeskukset ovat maailmankuuluja: St. Moritz, Verbier, Zermatt, Engelberg, Davos ja etenkin lumilautailijoiden suosikkikohde Laax tarjoavat talviurheilun iloa maailmanluokan puitteissa.

Zürichistä löytyy paljon nähtävää myös kulttuurin ja ostosten ystävälle: erilaisia museoita ja gallerioita löytyy useita. Koko Sveitsin merkittävin museo, Zürichin taidemuseo Kunsthaus, tarjoaa laajan kokoelman taidetta aina keskiajalta viime vuosisadalle. Töitä löytyy muun muassa tunnetuilta eurooppalaisilta taiteilijoita Van Goghilta ja Monet’lta.

Ostoskeskukset ja putiikit tarjoavat oivallisia ostosmahdollisuuksia eri hintaluokissa. Zürichin kuuluisin ostoskatu on nimeltään Bahnhofstrasse, ja se tunnetaan yhtenä koko Euroopan tyylikkäimmistä ostosbulevardeista. Ostoskadun varrella on toinen toistaan hienompia liikkeitä, joista voi ostaa vaikka kuuluisia sveitsiläisiä kelloja. Myös Zürichin vanhankaupungin Niederhofin alueelta löytyy paljon ostospaikkoja pienten putiikkien muodossa. Keskustan Shopville-ostoskeskuksesta taas löytyy ostoskatua ja putiikkeja edullisempia liikkeitä.

Ostosten välillä levätä voi jossakin Zürichin hyvin hoidetussa puistoissa. Yksi kaupungin erikoisuus on Zürichin kiinalainen puutarha, joka on lahja kiinalaiselta Kunmingin kaupungilta. Puutarhaa pidetään yleisesti yhtenä hienoimmista kiinalaisista puutarhoista Kiinan ulkopuolella.

Zürich sopii myös kulinaristille: kaupungista löytyy baareja, kahviloita ja ravintoloita joka makuun. Monien ravintoloiden ruoka on Keski-Eurooppalaiseen tapaan saanut vaikutteita sekä saksalaisesta, ranskalaisesta ja italialaisesta ruuasta, mutta myös perinteistä sveitsiläistä ruokaa on saatavilla runsaasti.

Vuokraa auto ja koe Sveitsi aidoimmillaan

Sveitsi on pieni maa, ja vuokraamalla auton saa lyhyestäkin lomasta kaiken irti. Hyvien kulkuyhteyksien ansiosta Zürichistä voi helposti vierailla toisessa kauniissa sveitsiläiskaupungissa Genevessä, tai vaikka poiketa naapurimaihin Saksaan, Italiaan tai Ranskaan. Autolla pääset myös vaivattomasti paikkoihin, jotka ovat julkisella liikenteen ulottumattomissa.

Sveitsin moottoritieverkostoa pidetään yhtenä maailman parhaista. Liikennesäännöt ovat hyvin samankaltaiset kuin Suomessa, isoin ero ajamisessa verrattuna Suomeen liittyy itse teihin: Sveitsissä tiet voivat vuoristossa olla hyvinkin kapeita ja mäet jyrkkiä. Sateella vuoristotiet voivat olla pelottavan liukkaita ja talvisin tieosuuksia voidaan myös sulkea lumen ja jään takia.

Nopeusrajoitukset ovat samanlaiset kuin Suomessakin: moottoritiellä 120 kilometriä tunnissa, moottoriliikennetiellä 100 km/h, valtatiellä 80 km/h ja taajamissa 50 kilometriä tunnissa. 

Yksikaistaisilla teillä on tärkeää tietää, kuka väistää. Ennen matkaa opeteltavia nyrkkisääntöjä on kaksi: alas ajava väistää aina ylös ajavaa, ja henkilöauto väistää aina raskasta ajoneuvoa.

Poikkeuksen sääntöihin tuovat keltaisella torvella merkityt viralliset postitiet: niitä pitkin ajettaessa postin keltaisilla autoilla on aina etuajo-oikeus. Kapeilla teillä pitää myös varautua väistelemään pyöräilijöitä, jotka sukkuloivat autojen seassa.Zürich tarjoaa kesäisin kaunista luontoa ja Keski-Eurooppalaista kesätunnelmaa, talvisin taas talviurheilun riemua ja Alppien jylhää kauneutta. Lomakohteena Zürich onkin äärettömän monipuolinen, ja moni tässä sympaattisessa kaupungissa vieraillut haluaakin palata sinne aina vain uudestaan. Vuokraamalla auton saat Zürichin lomasta ja koko Sveitsistä enemmän irti.

Page author

Artikkelin on kirjoittanut Hertz

37 Postaukset