(Suomi) Vaihda

Kaikki latauksesta

Kuinka sähköauto ladataan?

Näin se toimii

Sähköauton lataus

 

Tältä sivulta löydät tietoa missä voit ladata sähköautoasi, kuinka pitkään lataus kestää ja kuinka pitkän kantaman yhdellä latauksella pääsee. Vastaamme myös kysymyksiin sähköautosi keskimääräisistä latauskustannuksista ja miten akun varaustilaa seurataan.

Täällä voit ladata sähköautoa

Missä sähköautoa voi ladata?

Monet tuntevat olonsa epävarmaksi sähköautoon siirtymisessä. Yleisiä kysymysmerkkejä ovat latausvaihtoehdot ja sähköauton toimintasäde. Voit ladata sähköautoasi asentamalla latauspisteen kotiin tai käyttämällä mitä tahansa latausasemaa ympäri maailmaa. Jos sinulla ei ole pääsyä latausasemalle, voit ladata auton myös tavallisesta pistorasiasta. Lataus sähköpistorasioista tulee nähdä kuitenkin vain väliaikaisena ratkaisuna, koska lataaminen pistorasiasta on aikaa vievää.

Latauskustannukset

Kuinka paljon sähköauton lataaminen maksaa?

Sähköauton latauskustannukset vaihtelevat eri sähkösopimusten ja autojen välillä. Saat tietää likimääräisen sähköauton latauskustannukset kertomalla akun kapasiteetin (kWh) sähkön hinnalla. Julkisten latausasemien kautta ladattaessa hinnat vaihtelevat kuitenkin yrityksistä riippuen.

Pitkät ja lyhyet matkat

Miten lataat sähköautoa tien päällä?

Tarvitseeko autoasi ladata matkan varrella? Käytä latausasemia, jotka ovat matkasi varrella. Lataa etukäteen puhelimeesi muutaman latausaseman sovelluksen ja nopeutat itse latausta sekä matkan suunnittelua.

Muutama Suomessa toimiva operaattori:

Sähköauton lataus | ABC-lataus | ABC-asemat (abcasemat.fi)

K-Lataus on koko maan kattava sähköautojen latausverkosto

Recharge | Fortum Charge & Drive (chargedrive.com)

Latausasemat lähelläsi

Kuinka löytää latausasemia?

Suomessa on useita yrityksiä, huoltoasemia, ravintoloita ja ruokakauppoja, jossa voit ladata sähköautoa. Voit etsiä verkosta tai käyttää erilaisia sovelluksia löytääksesi latausasemat lähelläsi. Volvon Recharge ja Polestar 2 vuokra-autoissamme voit etsiä latausasemia reitin varrelta auton navingointijärjestelmän avulla.

Katso latausasemia kartalta

Sähköautojen latausaika

Kuinka kauan auton lataaminen kestää?

Sähköauto latautuu pikalatauksessa noin 40 minuutissa ja 11 kW latausasemasta ladatessa 5–10 tunnissa. Meiltä voit vuokrata muun muassa Volvo XC40 Rechargen, jossa on lataustehoa 150 kWh, joka latautuu 80 % noin 40 minuutissa. Akku kannattaa ladata lämpimänä, sillä silloin sillä on parhaat olosuhteet energian vastaanottamiseen ja varastointiin. Kun vuokraat sähköautosi meiltä, luovutamme sen 80 % akkukapasiteetillä. Akku on parhaimmillaan, kun sitä ei ole ladattu täyteen.

Sähköauton pikalataus

Kuinka sähköauton pikalataus toimii?

Jotkut latausasemat ja -pisteet voivat tuottaa suuremman tehon, jolloin auto latautuu nopeammin. Monissa sähköautoissa on kuitenkin rajoitus kW:n määrälle, jonka ne voivat vastaanottaa latauksen aikana. Sinun ei siis tarvitse huolehtia, jos lataat asemalla, joka tukee suurempaa tehoa kuin auto sallii. Auto rajoittaa tehoa automaattisesti.

Sähköauton toimintasäde

Kuinka pitkän matkan yhdellä latauksella voi ajaa?

Se kuinka pitkän matkan voi yhdellä latauksella ajaa, riippuu täysin siitä, kuinka paljon energiaa voidaan varastoida auton akkuun. Muita kantamaan vaikuttavia seikkoja ovat ajotyyli, sää, lämpötila, tienpinta, ilmanvastus ja se, onko autossasi sisätilalämmitin tai ilmastointi. Vuokra-autoillamme Polestar 2:lla pääset yhdellä latauksella jopa n. 478 km ja Volvo XC40 Rechargella n. 440 km.