Sähköautolla halki Euroopan – mantereen parhaat road trip -kohteet

Page author

kirjoittanut Hertz - 02 April 2023

Porottipa aurinko kirkkaalta taivaalta tai satoi kaatamalla, Euroopassa on mahdollista toteuttaa upeita road trip -matkoja. Nyt on oiva aika vuokrata sähköauto ja suunnata road tripille kokemaan Eurooppa aina Italian romantiikasta Englannin kumpuileviin kukkuloihin ja Saksan taianomaisiin maisemiin. 

Paljastamme parhaat road trip -kohteet, jotka voit toteuttaa sähköautolla. Selvitämme myös, missä sähköauton voi ladata ja mitkä ovat kokemisenarvoisia nähtävyyksiä.

On aika ladata akut ja lähteä autolla Eurooppaan.

Autonvuokraus Englannissa

Jurassic Coast

Rakastatko raikasta meren tuoksua? Jos vastauksesi on kyllä, suuntaa Jurassic Coast -road tripille. 154 kilometriä pitkä reitti alkaa Itä-Devonista ja päättyy Dorsetin kaupunkiin. Reitti on kuulu fossiileistaan; sen varrelle kätkeytyy kiviä trias-, jura- ja liitukausilta. Reitti on Englannin ainut Unescon luontoperintökohde, joka listattiin vuonna 2001. Reitin varrelta löytyy myös lukuisia rantoja, joihin pysähtyä rentoutumaan, luolia, joita tutkia sekä nähtävyyksiä ja upeita maisemia.

Matkalla voi nauttia kullanhohtoisista hiekkarannoista, vesiurheilusta ja Lounais-Englannin polkuvaellusreitistä, joka on Brittein saarten pisin kansallinen vaelluspolku yli 1000 kilometrin pituudellaan.

Reitin kuuluisin kohde on Durdle Door. Luonnon muodostama kivikaari on Dorsetin kuvatuimpia nähtävyyksiä. Se muotoutui noin 10 000 sitten, kun meri koversi Portlandin kalkkikiveä. Muita reitin kohokohtia ovat Dorsetin eteläinen kärki, jota kutsutaan Portland Bill -nimellä. Modernimpaa nähtävyyttä kaipaavien kannattaa vierailla West Bayn alueella, jossa tunnettu ITV-draama Broadchurch.

Missä ladata sähköauto? Reitin varrella on 21 sähköauton latauspistettä, esimerkiksi Old Harry Rocksin, West Bayn ja Dorchesterin latauspisteet.
Mitä nähdä ja kokea? Durdle Door, Portland Bill, West Bay
Missä pysähtyä? Exmouth–Old Harry Rocks–West Bay–Durdle Door–Swanage

Englannin perintökierros – Yorkshire

Kiinnostaako Englannin laajimman kunnan tutkiminen? Lähes 15 000 neliökilometrin alueella levittäytyvä Yorkshire on täynnä kumpuilevia kukkuloita, kuvankaunista luontoa sekä viehättäviä pikkukaupunkeja ja -kyliä. Matkan aikana voit vierailla kahdeksassa Englannin perintökohteessa, jotka sijaitsevat historiaa huokuvalla Yorkshiren alueella.

Rakastatpa nähtävyyksiä, shoppailua tai vaellusta, Yorkshire tarjoaa jokaiselle jotain. Pistäydy muurien ympäröimässä historiallisessa Yorkin kaupungissa, jonne sähköautosi sopii kuin nakutettu paikallisvaltuuston puhtaan ilman aloitteen vuoksi. Kaupungissa on kattavasti julkisen liikenteen ja sähköautojen latauspisteitä ilmansaasteiden leikkaamiseksi. Suunnatessasi itään, voit ihailla Whitby Abbeyn goottiraunioita sekä sukeltaa Yorkshire Moorsin siimekseen – puisto on yksi Brittein saarten kauneimmista kansallispuistoista. Lumoudu Englannin kulttuuriperintökohteista, kuten lukuisista linnoista ja kartanoista; Yorkshireä ei syyttä kutsuta Jumalan omaksi maaksi.

Missä ladata sähköauto? Reitin varrella on 19 sähköautojen latauspistettä, kuten Yorkin läheisyydessä sijaitsevat Cold War Bunker, Mount Grace Priory ja Pickering Castle.
Mitä nähdä ja kokea? York, North Yorkshire Moors, Whitby Abbey
Missä pysähtyä? Byland Abbey–Mount Grace Priory, House and Gardens–Scarborough Castle–Pickering Castle

Autonvuokraus Saksassa

Romanttinen reitti

Baijerin ja Baden-Württembergin eteläisissä osavaltioissa matkaa Würtzburgista Füsseniin kuvankaunista reittiä pitkin. Matkan aikana voit vierailla historiallisissa kaupungeissa, joihin kätkeytyy muurein suojattuja vanhoja kaupunkeja, kuten Rothenburg ob der Tauber, linnoja, kuten Harburgin linna ja horisontissa siintävät Alpit. Aloita upeasta Würzburg Residence -palatsista, josta matka jatkuu kohti Saksan huikeimpia maisemia.

Reitin varrella on useita kävelypolkuja sekä viinitiloja, joissa kanssamatkustajat voivat maistella Saksan kuuluja punaviinejä.

Missä ladata sähköauto? Reitin varrella on yli 160 sähköautojen latauspistettä, kuten Würzburgin, Creglingenin ja Füssenin alueen latauspisteet.
Mitä nähdä ja kokea? Würtzburg Residence, Rothenburg ob der Tauber, Harburgin linna.
Missä pysähtyä? Würzburg–Bad Mergentheim–Rothenburg ob der Tauber–Harburg

Schwarzwaldin valtatie

Saksassa matkustaessasi et voi missata Schwarzwaldin, eli Mustan metsän valtatietä. 60 kilometriä pitkä reitti on yli 80 vuotta vanha, ja sen varrella avautuvat upeat maisemat, kuten jäätikköjärvet, lelumaiset pikkukylät, laaksot ja metsät.

Voit pysähtyä rentoutumaan yhteen maailman tunnetuimmista spa-kaupungeista, Baden–Badeniin. Reitti kulkee pitkin B500-tietä, joka vie Baden–Badenista Freudenstadtiin. Sen varrella on runsaasti pysäköintimahdollisuuksia, mikäli haluat pysähtyä kävelylle matkan aikana.

Schwarzwald oli monien Grimmin veljesten satujen inspiraatio. Monet paikalliset myytit ja legendat kuvaavat aluetta, ja näihin voi tutustua Satujen reitillä – kuten Mummelseen mystisiin vesipursuihin. Piipahda Harburgin linnassa, joka on eteläisen Saksan vanhimpia.

Missä ladata sähköauto? Baden–Badenin ja Freudenstadtin välillä on 13 sähköautojen latauspistettä.
Mitä nähdä ja kokea? Baden–Baden, Mummelsee, Harburgin linna
Missä pysähtyä? Baden-Baden–Bühlerhöhe Castle–Ottenhöfen–Freudenstadt

Satujen reitti

Seuraa 600 kilometrin pituista reittiä Hanausta Bremeniin ja uppoudu maailmankolkkaan, jossa satujen taikaa arvostetaan yhä tänä päivänä. Kulje Grimmin veljesten jalanjälkiä; Grimmin satuja on kerrottu ympäri maailman vuosikymmeniä.

Kaupunkien vilistessä ohitse edessä avautuu upeita näkymiä, kuten dramaattisia linnoja, kauniita luontomaisemia, Unescon maailmanperintökohteita (Kellerwald–Ederseen kansallispuisto on huikaiseva), keskiaikaisia kyliä, jotka ovat kuin satukirjasta sekä museoita ja paljon muuta.

Aloita matka Grimmin veljesten syntymäpaikasta Hanausta ja matkusta Kasseliin. Pysähdy Grimm World Kassel -linnassa, josta löydät alkuperäiset tarinat, jotka tunnetaan nykyisin Grimmin satuina. Lisää satujen taikaa halajaville, 1300-luvun Sababurgin linnan kerrotaan olevan Prinsessa Ruususen koti.

Missä ladata sähköauto? Reitin varrella on yli 90 sähköautojen latauspistettä, kuten Hanaun, Kasselin ja Bremenin latauspisteet.
Mitä nähdä ja kokea? Grimm World Kassel, Sababurgin linna, Kellerwald–Ederseen kansallispuisto
Missä pysähtyä? Hanau–Kassel–Furstenberg–Bremen

Autonvuokraus Sveitsissä

Sveitsin suurkierros

Joka kulman takaa odottaa nähtävyys. Eurooppa on pullollaan sähköautojen latauspisteitä, ja Sveitsin suurkierrosta kiitellään maailman ensimmäiseksi sähköautojen road trip -reitiksi.

1600 kilometriä kattavan reitin aikana näet 22 kimmeltävää järveä, vilkkaita kaupunkeja, viisi vaikuttavaa Alppisolaa, upeita kaupunkeja, kuten Geneven, 12 Unescon maailmanperintökohdetta ja muun muassa Zermatissa sijaitsevan Matterhornin, joka on Toblerone-pakkauksessa komeileva huippu sekä 1500-luvun Abbey of Saint Maurice-luostarin.

Voit matkata koko pitkän kierroksen tai valita lyhyempiä reittejä: Baselista Neuchateliin, Neuchatelista Berniin, Bernistä Zurichiin, Zurichista Appenzelliin. Tiheään lomitetut sähköautojen latauspisteet takaavat helpon road tripin.

Missä ladata sähköauto? Reitin varrella on yli 300 sähköautojen latauspistettä, kuten Baselin, Zurichin ja Zermattiin latauspisteet.
Mitä nähdä ja kokea? The Matterhorn, Geneve, Abbey of Saint Maurice
Missä pysähtyä? Basel–Baden–Zurich–Appenzell

Bernistä Lucerneen

Sveitsin-vierailu ei ole kruunattu käymättä pääkaupunki Bernissä. Bern on perinteinen vanha kaupunki täynnä kaunista arkkitehtuuria, ja kaupunki on Unescon maailmanperintökohde. Bern tunnetaan suihkulähteiden kaupunkina, ja kaupunki onkin täynnä kymmeniä suihkulähteitä.

Näkemisen arvoinen on myös Lucerne, joka on tunnettu sen Kappelisillastaan. 1300-luvun Kappelisilta yhdistää Lucernen kaupunginosat. 110 kilometriä pitkän road tripin aikana voi ihailla kauniita maisemia vuorista järviin. Tietullireitti numero 10:n varrella sijaitsee suojeltu vuoristoalue, Unescon luontoperintökohde Biosphäre Entlebuch.

Missä ladata sähköauto? Bernin ja Lucernen välillä on yli 100 sähköautojen latauspistettä.
Mitä nähdä ja kokea? Bernin vanha kaupunki, The Gurten, Kappelisilta
Missä pysähtyä? Bern–Route 10–Lucerne

Autonvuokraus Espanjassa

Katalonia

Reitti alkaa ja päättyy Barcelonan kaupunkiin, jossa voit nähdä upean Sagrada Famílian katedraalin ja ihailla maisemia Park Güell -puistosta ennen matkan aloittamista. Tämä road trip -reitti vie matkailijan yhdestä maailman tunnetuimmista kaupungeista keskelle kuvankauniita maisemia – ja reitin varrelle kätkeytyy myös tuntemattomampia helmiä.

Gironan kaupunki vetoaa erityisesti Game of Thrones -faneihin ja Costa Brava -rannikkoalue tarjoaa vaihtoehdon kiireiselle Barcelonan keskustalle. Piipahda Figueresin kylässä, joka on Salvador Dalin synnyinpaikka ja Cadaquésissa, pienessä kalastajakylässä.

Missä ladata sähköauto? Reitin varrella on yli 64 sähköautojen latauspistettä.
Mitä nähdä ja kokea? La Sagrada Família, Costa Brava, Figueres
Missä pysähtyä? Barcelona–Girona–Figueres – Cadaqués

Andalusia

Kullanhohtoisia hiekkarantoja, linnoituksia ja palatseja. Málagaa parempaa kohdetta road tripin alku- tai päätepisteeksi on vaikea löytää. Road trip vie matkailijan läpi Espanjan eteläisimmän alueen, josta avautuu autenttinen Espanja, täynnä rikkaita kulttuureja, jotka periytyvät maurien aikakaudelta.

Vieraile Etelä-Espanjan suurimmassa kaupungissa Sevillassa, jonka Herkuleen sanotaan rakentaneen. Tutustu lumoavaan Córdoban kaupunkiin ja sen kulttuuri- ja historianähtävyyksiin sekä piipahda Sierra Nevada -vuoren juurella sijaitsevassa Granadan kaupungissa.

Missä ladata sähköauto? Andalusia-reitin varrella on yli 109 sähköautojen latauspistettä.
Mitä nähdä ja kokea? Málaga, Sevilla, Sierra Nevada
Missä pysähtyä? Málaga–Sevilla–Córdoba–Granada

Valencia ja Costa Blanca

Vilkas Valencian kaupunki on loistava kohde reitin alku- tai päätepisteeksi. Kaupungin historia ulottuu yli 2000 vuoden taakse. Vierailun arvoisia ovat muun muassa Unesco-listatut historialliset rakennukset Lonja de la Seda ja Mercado Central -kauppahalli.

Reitti kuljettaa läpi itäisen Espanjan upeiden kohteiden. Tutustu Alicanten vanhaan kaupunkiin, Barrio de la Santa Cruziin ja Dénian hiekkarantoihin – Dénia on kaupunki, joka lepää vuorenjuurella, jonka laella seisoo linna. Jos Elchen kaupunkiin sattuu oikeaan aikaan, voi siellä kokea pyhän draamamusikaalin, Elchen mysteerinäytelmän. 

Missä ladata sähköauto? Reitin varrella on yli 103 sähköautojen latauspistettä.
Mitä nähdä ja kokea? Lonja de la Seda, Barrio de la Santa Cruz, Dénia.
Missä pysähtyä? Valencia–Dénia –Alicante–Elche

Autonvuokraus Ranskassa

Côte d'Azur

Côte d'Azurin road trip antaa mahdollisuuden elää luksuselämää Ranskan Rivieralla matkustaessasi Cannesista Monacoon nauttien Ranskan rannikon glamourista. Voit shoppailla loputtomiin Cannesin La Croissettes’sa ja kokea erilaisen seikkailun Picasson reitillä Antibesissa.

Kulttuurinystävät nauttivat Nizzan Marc Chagallin museosta, jonka jälkeen on aika suunnata Monacoon. Jos palatsin omistaja on myötämielinen, voi Monacossa tehdä road tripin Palais du Prince -palatsin alueella.

Missä ladata sähköauto? Reitin varrella on yli 138 sähköautojen latauspistettä.
Mitä nähdä ja kokea? La Croissette, Marc Chagall -museo, Palais du Prince
Missä pysähtyä? Cannes–Antibes–Nizza–Monaco

Ranskan Alpit

Reitin voi aloittaa tai päättää Lyonin kaupunkiin, jossa matkailijat saavat nauttia historiasta ja gastronomiasta. Lyonin Musée de Beaux Arts -museossa on kokoelma upeita maalauksia ja veistoksia – ja se on mainio kohde matkan aloitukseen.

Kulje Annecyn kuvankauniissa kaupungissa ja ihaile sen kristallinkirkasta järveä sekä vieraile La Bastillen linnassa Grenoblessa. Pidä tauko ja nauti lounas Place Jean Marcellin -ravintolassa ennen palaamista Lyoniin, ja matka on täydellinen.

Missä ladata sähköauto? Alppireitin varrella on 122 sähköautojen latauspistettä.
Mitä nähdä ja kokea? Musée de Beaux Arts, Lake Annecy, La Bastille
Missä pysähtyä? Lyon–Annecy–Grenoble–Gap

Autonvuokraus Italiassa

Emilia Romagna

Ruokamatkailijan pyhiinvaellusreitti alkaa ja päättyy Bolognan kaupunkiin. Emilia Romagnan road trip perehtyy alueeseen, joka on useiden Italian kuulujen ja tunnettujen gastronomisten herkkujen koti. Markkinat ja ruokakaupat tarjoavat aistien juhlaa, ja kun olet syönyt kylliksesi, voit kiivetä Asinellin torniin ihailemaan kaupungin terrakottatiilisiä kattoja.

Parman kaupunki on välttämätön pysähdys matkalla parmesaanijuuston ja parmankinkun maisteluun. Reittiin kuuluu myös historiaa; piipahda Caprin kaupungissa sen historiallisella Piazza dei Martiri -aukiolla tai 1300-luvun Modenan katedraalissa ennen Bolognaan paluuta.

Missä ladata sähköauto? Reitin varrella on 334 sähköautojen latauspistettä.
Mitä nähdä ja kokea? Asinellin torni, Piazza dei Martiri, Modenan katedraali
Missä pysähtyä? Bologna–Capri–Parma–Reggio Emilia–Modena

Pohjois-Italia ja sen järvet

Road trip alkaa vierailulla kahdessa Italian tunnetuimmassa kaupungissa, jonka jälkeen matka jatkuu Pohjois-Italian huikeille järville. Reissu tarjoaa täydellisen tasapainon kulttuurin ja rentoutumisen välillä.

Torinon Piazza Castello -aukio on täynnä kiehtovia monumentteja ja Milanossa vieraillessa pääset ihailemaan Milanon kuulua katedraalia. Monzan kaupunki on tunnettu FI-kilpailuista, ja kaupunkivisiitin jälkeen on aika suunnata nauttimaan Como-järvelle Lombardian alueelle. Reitin aikana tutustut myös vähemmän tunnettuun Iseo-järveen Bergamossa.

Missä ladata sähköauto? Pohjois-Italian ja sen järvien alueella on 596 sähköautojen latauspistettä.
Mitä nähdä ja kokea? Piazza Castello, Milanon katedraali, Como-järvi
Missä pysähtyä? Torino–Milano–Monza–Como

Rooma ja Amalfin rannikko

Aloita road trip tutustumalla Roomaan ja sen rikkaaseen kulttuurihistoriaan. Rooman jälkeen road trip suuntaa kohti etelää Amalfin rannikkoa pitkin. Matkan aikana voit pysähtyä pizzalla Napolissa ja perehtyä Pompeijin historiaan.

Mistä alkaa Rooman kierros? Colosseum on yhä yksi merkittävimpiä ja kiehtovimpia kohteita. Matkalla Napoliin ja Pompeijiin voit myös pysähtyä nauttiman historiasta. Salerno on hieno kohde pieneen taukoon, erityisesti jos aiot vierailla Castello de Arechin linnassa.

Missä ladata sähköauto? Rooman ja Amalfin rannikon alueella on 469 sähköautojen latauspistettä.
Mitä nähdä ja kokea? Kolosseum, Vesuvius-vuori, Castello de Arechi
Missä pysähtyä? Rooma–Napoli–Pompeiji–Salerno

Autonvuokraus Belgiassa, Luxemburgissa ja Alankomaissa

Alankomaiden kierros 

Aloita ja päätä road trip pääkaupunki Amsterdamissa sen jälkeen, kun olet ihastellut Alankomaiden väkirikkaimman kaupungin kanaaleja ja kahviloita. Road trip suuntaa etelään kohti Rotterdamin satamakaupunkia Haagin kaupungin läpi. Tämän reitin kohokohtia ovat Ridderzaal, Haagissa sijaitseva Ritareiden sali sekä Kinderdijkin tuulimyllyt ja Rotterdamin vanha satama.

Matka jatkuu yhä kohti etelää, jossa voit ihailla Zeeland’s Dikes -patoa, jota on kuvattu yhdeksi modernin maailman seitsemästä ihmeestä. Täältä matka jatkuu sisämaahan Eindhoveniin, josta löytyy lukuisia puistoja ja museoita. Kaupunki sopii erinomaisesti rentoutumiseen ja Alankomaiden värikkään historian tutkimiseen. Paluumatkalla Amsterdamiin pistäydy Utrechtissa, jossa kohoaa upea De Haarin linna.

Missä ladata sähköauto? Reitin varrella on 2559 sähköautojen latauspistettä.
Mitä nähdä ja kokea? Rijksmuseum, Rizzerdaal, De Haarin linna
Missä pysähtyä? Amsterdam–Rotterdam–Eindhoven–Utrecht

Suklaata ja linnoja

Matka alkaa Ghentin kuulusta keskustasta, ja reitti vie läpi Belgian historiallisten kaupunkien. Matkan aikana on mahdollista pysähtyä ja ihailla kulttuurikohteita tai vain nautiskella maailmankuulusta belgialaisesta suklaasta.

Belgiasta lähdön jälkeen matka jatkuu kohti Luxemburgia. Pieni Luxemburg jää usein suurempien naapuriensa jalkoihin, mutta maa on monipuolinen ja tarjoaa matkailijalle kauniita maisemia ja pittoreskeja linnoja. Pääkaupunki Luxemburgin vanha kaupunki on Unescon maailmanperintökohde, jossa voi tutustua kaupungin vanhoihin linnoituksiin.

Missä ladata sähköauto? Reitin varrella on 652 sähköautojen latauspistettä.
Mitä nähdä ja kokea? Graslein ja Korenlein laiturialueet, Atomium, Luxemburgin vanha kaupunki
Missä pysähtyä? Ghent–Brussels–Liège–Luxembourg City

Ennen kuin lähdet sähköautolla Eurooppaan, haluat mahdollisesti kokeilla sähköautoa. Lue halutessasi myös erilaisten sähköautojen ominaisuuksista.