Sähköauto vai hybridiauto? Hertz Green Collection – entistäkin vihreämpi valinta

Page author

kirjoittanut Hertz - 18 June 2019

Hybridiauto, sähköauto, plug-in-hybrid, täyssähköauto… Erilaiset sähköautot ja hybridit ovat valloittaneet automarkkinat vauhdilla. Jos pohdit sähköauton hankkimista ja sen toimivuutta omassa arjessa, voit nyt vuokrata sähköauton ennen mahdollista ostopäätöstä: Hertz Green Collection -mallisto sisältää automarkkinoiden vähäpäästöisimpiä autoja, joiden hiilidioksidipäästöt ovat alle 110g/km.

Green Collection -mallistosta Suomessa on saatavilla hybrid, plug-in hybrid ja täyssähköautoja. Valikoimastamme löydät suositut merkit Toyota, Nissan, BMW ja Volvo. Autokalustoomme on myös juuri saapunut uusia Nissan Leaf sekä BMW i3 sähköautoja, ja päivitämme valikoimaamme säännöllisesti.

Sähköautot olivat suosiossa jo satoja vuosia sitten

Sähköautoilu on noussut pinnalle viime vuosina, mutta todellisuudessa sähköautot eivät ole uusi keksintö - ensimmäiset sähköautot on nimittäin keksitty ja valmistettu jo 1830-luvulla.

Sähköautojen ensimmäisenä kultakautena pidetään 1900-luvun kahta ensimmäistä vuosikymmentä, jolloin niitä valmistettiin runsaasti etenkin Yhdysvalloissa. Myös Euroopassa sähköautoja valmistettiin Britanniassa, Ranskassa ja Saksassa. Sähköautojen valmistus niin Yhdysvalloissa kuin muuallakin loppui 1920-luvun loppuun mennessä polttomoottoriautojen syrjättäessä ne lopullisesti.

Sähköauto on taloudellinen ja ympäristöystävällinen

Nyt sähköautot ovet tehneet todellisen comebackin tarjoten ajomukavuutta ja säästäen samalla ympäristöä. Sähköautojen uuden tulemisen edistäjinä ovat toimineet suurkaupunkien huono ilmanlaatu, arvuuttelu öljyn rajallisesta saatavuudesta tulevaisuudessa, akku- ja sähkömoottoritekniikan kehitys sekä huoli polttomoottoripäästöjen vaikutuksesta ilmastoon.

Sähköauto ei aiheuta lainkaan ajonaikaisia lähipäästöjä. Täysin päästötöntä sähköautoilukaan ei kuitenkaan ole, sillä niiden tarvitsema sähkö on tuotettu jollakin tapaa, samoin auton valmistukseen liittyy ympäristöpäästöjä. Sähköautoilun ajonaikaiset ympäristövaikutukset riippuvat siitä, millä keinolla sähköauton akkuun ladattu sähköenergia on tuotettu.

Ulkonäöltä sähköautoja ei erota muista autoista, mutta tekniikaltaan sähköautoja on käytännössä kolmea eri tyyppiä: täyssähköautoja, ladattavia pistokehybridejä ja ajossa akkuja lataavia perinteisiä hybridejä.

Mikä täyssähköauto? Sähköauton käyttö ja lataus

Nimikin sen kertoo, täyssähköauto toimii vain ja ainoastaan sähkön voimalla. Sähköauton voimanlähteenä toimivassa moottorissa sähköenergia varastoituu ladattaviin akkuihin. Akut toimivat moottorin lisäksi voimanlähteenä myös muille auton toiminnoille, kuten tuulilasinpyyhkijöille ja valoille.

Sähköautojen käyttämä sähkön määrä ei ole suuri, tyypillisesti sähköauton kulutus on noin 20 kWh/100 km. Toki raskaammat autot kuluttavat enemmän ja kevyemmät vastaavasti vähemmän.

Sähköautojen toimintamatka riippuu autosta, akun koosta, ulkoilman lämpötilasta, auton kuormasta ja ajonopeudesta. Yhdellä latauksella saavutettavissa oleva ajomatka riittää usein päivittäiseen käyttöön. Taajamien ulkopuolella maantieajossa akku saattaa matkalla tarvita lisälatausta.

Täyssähköauton akut voi ladata kotona tavallisella käyttösähköllä. Jos lataustarve yllättää kesken matkan, sähköauton latauspiste auttaa: julkisia sähköauton latauspisteitä löytyy ympäri Suomen mm. huoltoasemilta, ostoskeskuksista ja parkkipaikoilta. Sähköauton lataus lämmitystolpasta ei ole suositeltavaa, tämä on hitain lataamiskeino ja tarkoitettu lähinnä tilapäiseksi avuksi.

Entäs sitten hybrid?

Jos ajatus täyssähköautosta ei kuulosta vielä miellyttävältä, hybrid tai ladattava hybrid eli plug-in hybrid, ovat erinomaisia vaihtoehtoja sähköautoilun hyvien puolien hyödyntämiseen. Ladattavat hybridit kulkevat lyhyitä matkoja sähkövoimalla, minkä jälkeen ajo jatkuu polttomoottorilla. Lyhyillä matkoilla ja kaupunkiajossa hybridiauto toimii samalla lailla kuin täyssähköauto, kun sen akku ei ehdi vielä tyhjentyä.

Perinteiset hybridiautot taas lataavat virtaa akkuun ajon aikana. Hybrideissä on kaksi moottoria: bensiinikäyttöinen polttomoottori ja sähkömoottori. Akku varastoi ajon aikana syntynyttä energiaa, ja antaa sitä sähkömoottorin käyttöön.

Hybridiautot ovat erityisen taloudellisia erityisesti kaupunkiajossa, sillä moottorijarrutusenergia varastoituu akkuun, josta sähkömoottori sen sitten ottaa taas hyötykäyttöön kiihdytyksissä. Täyshybridiä ei siis tarvitse erikseen ladata, vaan sen akut latautuvat ajon aikana itsestään.

Voit vuokrata auton helposti päiväksi, viikonlopuksi tai vaikka koko viikoksi. Mikäli tarvitset autoa pidemmäksi aikaa, tutustu Hertz MiniLeasing -palveluumme (https://www.hertz.fi/minileasing), jonka avulla voit vuokrata auton edullisesti vähintään kuukauden ajaksi. Hertz Minileasing on oiva valinta, jos tarvitset autoa käyttöösi esimerkiksi koko kesäloman ajaksi.