Sähköauton toimintamatka

Page author

kirjoittanut Hertz - 21 November 2023

Nauti sähköautolla ajamisesta suunnittelemalla matkasi niin, että sinun ei tarvitse huolehtia virran loppumisesta.

Haluaisitko vuokrata sähköauton käyttöösi, mutta sinua huolestuttaa auton riittävä toimintamatka? Saatat olla huolissasi sähköautojen akun kestosta ja latauspaikoista, kun matkustat teillä tuntemattomilla. Sähköauton vuokraamisessa on useita etuja perinteisen polttomoottoriauton sijaan: alhaiset päästöt, hiljaisempi ajo ja alhaisemmat käyttökustannukset. Älä anna ennakkoluulojesi estää sinua kokeilemasta sähköautolla ajamista. Parantuvan tekniikan ja kasvavan latausasemien määrän ansiosta voit jättää sähköautolla ajamiseen liittyvät huolet taaksesi ja nauttia vain ajomatkastasi.

Kuinka pitkälle sähköautolla pääsee?

Jos harkitset sähköauton vuokraamista ensimmäistä kertaa, saatat miettiä, kuinka pitkän matkan yhdellä latauksella pääsee.

Monet tuntevat olonsa epävarmaksi sähköautoon siirtymisessä. Tämä huoli on ymmärrettävää, eihän kukaan halua jäädä tien päälle tyhjän akun kanssa. Pienellä suunnittelulla ja osaamisella voit kuitenkin selättää sen.

Sähköauton toimintamatka

Vuosien aikana sähköautojen toimintamatka on parantunut dramaattisesti. Vielä 10 vuotta sitten sähköautoilla pystyttiin ajamaan keskimäärin vähän yli 100 kilometriä. Sähköautojen akkutekniikan parannukset ovat nostaneet toimintamatkan keskimäärin yli 300 kilometriin.

Se kuinka pitkän matkan voi yhdellä latauksella ajaa, riippuu täysin siitä, kuinka paljon energiaa voidaan varastoida auton akkuun. Muita toimintamatkaan vaikuttavia asioita ovat ajotyyli, sää, lämpötila, tienpinta, ilmanvastus ja se, onko autossasi sisätilalämmin tai ilmastointi. Vuokra-autoillamme Polestar 2:lla pääset yhdellä latauksella jopa n.478 km ja Volvo XC40 Rechargella n. 440 km.

Vaikka sähköautolla ei voi ajaa yhtä jaksoisesti aamusta iltaan asti, ne sopivat erinomaisesti päivittäiseen ajoon ja usean pysähdyksen kohteisiin. Sähköautot tarjoavat myös paremman hyötysuhteen kaupunkiympäristössä regeneratiivisen jarrutuksen ansiosta, jossa auto lataa akkua jarruttaessa.

Sähköautojen latauspisteet

Sähköautojen lataaminen on helpompaa kuin uskotkaan. Ajat luultavasti joka päivä yleisten latausasemien ohi huoltoasemilla, ruokakaupoissa ja yleisillä pysäköintialueilla. Latausmahdollisuuksien saatavuus reittisi varrella onkin olennainen asia. Jos olet huolissasi latauspaikan löytämisestä, kannattaa reitti suunnitella ennen matkaa, jotta tiedät missä voit ladata sähköautoasi.

Julkiset peruslatausasemat ovat teholtaan 11–22 kW. Lataus täyteen 20 % akkuvarauksesta kestää noin viisi tuntia. Peruslatauslaitteeseen kytketään auton oma Type2 -kaapeli.

Pikalatauslaitteet ovat yleensä 50 kW–300 kW -tehoisia. 150 kW pikalatauksessa puolessa tunnissa kertyy toimintamatkaa jo yli 200 km. Pikalatureissa on oma johto. Pikalatausasemien määrä kasvaa jatkuvasti, mikä helpottaa sähköautoilijoiden matkan suunnittelua. On suositeltavaa ladata etukäteen puhelimeesi muutaman latausaseman sovellus, jolloin nopeutat itse latausta sekä matkan suunnittelua. Latausasemia löydät täältä.

Sähköauton lataus voi kestää yli 24 tuntia, kun se kytketään tavalliseen sähköpistorasiaan. Sähköauton vuokrauksen aikana kannattaa käyttää julkisia latausasemia, jos majoituksessa ei ole mahdollista ladata autoa latauspisteellä.

Mikä on nopein tapa ladata sähköautoa?

Nopein tapa ladata sähköautoa on pikalaturilla. Pikalaturilla voit ladata sähköauton akun 80 % kapasiteettiin jopa puolessa tunnissa. Energian hinta pikalatauspisteillä on yleensä kalliimpaa nopean latauksen vuoksi.

Kuinka monta sähköauton latausasemaa Suomessa on?

Sähköautojen julkiset latausasemat ovat lisääntyneet nopealla tahdilla viime vuosien aikana. Latausasemia ja -pisteitä löytyy kattavasti koko Suomesta. Julkisia latausasemia löytyy lähes koko maassa 50 kilometrin säteellä. Tiheimmin kuitenkin Etelä- ja Länsi-Suomessa, lähes aina 25 kilometrin säteellä. Julkisia latausasemia oli elokuussa 2022 mennessä yhteensä 1788 kappaletta ja niissä oli yhteensä 7719 latauspistettä (Traficom).

Jos tarvitset lisätietoja paikallisista sähköautojen latausasemista, voit kysyä lisää toimipisteemme vuokraamohenkilökunnalta tai tutustumalla julkisiin latausasemiin täältä. Kun olet tutustunut matkan varrella oleviin latausasemiin etukäteen, voit suunnata tien päälle sähköautollasi luottavaisin mielin.

Käytä lataussovelluksia

Tarkista kaupunkisi sähköautojen latauspisteet ja matkoillasi voit hyödyntää markkinoilla olevia sovelluksia. Sovellukset voivat näyttää sinulle latausasemat kartalla ja antaa reittiohjeita lähimmälle latausasemalle. Energia on myös yleensä halvempaa, kun lataukseen käytetään operaattorin omaa sovellusta. Tässä muutamia esimerkkejä lataussovelluksista: Lidl, ABC, K-lataus, Fortum Charge and Drive ja Virta.

Tee reittisuunnitelma ja tutustu siihen etukäteen

Kun suunnittelet matkaa ennestään tuntemattomalle alueelle, tutustu kunnolla saatavilla oleviin latausasemiin samalla tavalla, kun etsisit yöpymispaikkoja tai ravintoloita. Suosittelemme reitin laittamista navigaattoriin ennen jokaisen matkan alkamista, jolloin näet tarvitseeko sinun ladata autoasi matkan varrella. Volvo ja Polestar -sähköautoissa on Google Maps navigointi. Kartat ovat latauspisteiden osalta ajan tasalla ja navigaattori ehdottaa latauspisteitä reittisi varrelta. Navigointi osaa myös laskea hämmästyttävän tarkasti jäljellä olevan akkuvarauksen kohteessa huomioiden matkan, nopeuden ja sääolosuhteet. Mikäli mahdollista, sähköauto on hyvä pitää kiinni laturissa aina sen ollessa pidempään pysähdyksissä.

Ota rennosti, älä pidä kiirettä

Sähköautoillessa ei kannata suunnitella liian kireää aikataulua. Aikaa matkantekoon kuluu polttomoottoriautoa enemmän. Pysähtymistarve on suurempi ja auton lataus vie tankkausta kauemmin aikaa. Ruokailu- ja kahvitauot onkin hyvä yhdistää auton lataukseen.

Vaikka kaasun painaminen pohjaan moottoritiellä voi olla erittäin houkutteleva ajatus, sähköautolla kannattaa ajaa rauhallisemmin. Ripeät ja äkilliset kiihdytykset sekä jarrutukset kuluttavat akkua nopeammin – aivan kuten polttoainettakin bensa- ja dieselmoottoriautoissa. Moottoritienopeudet (110–120 km/h) ja perävaunun vetäminen kuluttaa sähköauton akkua suhteessa polttomoottoriautoa enemmän. Suurelta osin sähköauton tehokkaan ajamisen periaatteet ovat kuitenkin pitkälti samat kuin perinteisellä polttomoottoriautolla. Suosittelemme myös perehtymään etukäteen talviajamiseen sähköautolla. Voit tutustua tarkemmin sähköautolla ajamiseen talvella täällä.

Opettele perusasiat

Ennen kun suuntaat tien päälle Hertzin toimipisteeltä, pyydäthän henkilökunnaltamme ohjeet sähköautolla ajamiseen. Näin tiedät tarkalleen, kuinka sähköautoa ajetaan ja ladataan.

Nyt kun tiedät, että matkan aiheuttamaa mahdollista ahdistusta ei tarvitse pelätä, on aika alkaa suunnittelemaan ensimmäistä matkaasi sähköautolla. Noudattamalla yllä olevia vinkkejä, sinun ei tarvitse tuntea jännitystä sähköautolla ajaessa. Voit keskittyä olennaiseen eli nauttimaan parhaasta mahdollisesta sähköautokokemuksesta.

Tutustu Hertzin sähköautojen valikoimaan ja valmistaudu nauttimaan vihreämmästä, puhtaammasta ja hiljaisemmasta ajomatkastasi.

Hertzin vinkit sähköauton toimintamatkan riittämiseen

1. Suomessa on kattava julkisten latausasemien verkosto. Laita sähköauto lataukseen aina, kun mahdollista ja hyödynnä pikalatausta tien päällä.
2. Syötä päämäärä auton navigaattoriin ennen, kun lähdet ajamaan. Volvo ja Polestar -sähköautot kertovat akun varauksen päämäärässä sekä ehdottavat tarpeen mukaan latauspaikkoja reittisi varrelta.
3. Asenna latausoperaattoreiden sovellukset puhelimeesi. Sovelluksia on helppo käyttää ja energia on operaattorin omalla sovelluksella yleensä edullisempaa. ABC:lla, K-latauksella ja Fortum Charge & Drivella yhteensä on kattava pikalatausverkosto pääreittien varrella.
4. Varaa matkantekoon riittävästi aikaa ja aja taloudellisesti.

Voit vuokrata auton helposti päiväksi, viikonlopuksi tai vaikka koko viikoksi. Mikäli tarvitset autoa pidemmäksi aikaa, tutustu Hertz MiniLeasing -palveluumme, jonka avulla voit vuokrata auton edullisesti vähintään kuukauden ajaksi. Hertz Minileasing on oiva valinta, jos tarvitset autoa käyttöösi pidemmälle ajalle.