Los Angeles - enkelten kaupunki täynnä loistoa

Page author

kirjoittanut Hertz - 10 heinäkuu 2019

Los Angeles on Yhdysvaltojen länsirannikon helmi, kaupunki täynnä lämpöä ja loistetta. Los Angelesista tulee monille ensimmäisenä mieleen Hollywood, mutta Los Angeles on muun Kalifornian kanssa yhdessä itseasiassa hämmästyttävän monipuolinen matkakohde.

Los Angeles on väkiluvultaan Yhdysvaltojen toiseksi suurin kaupunki heti New Yorkin jälkeen. Los Angelesissa eli ”Losissa” tai ”L.A.:ssa” elää noin 4 miljoonaa asukasta, ja sen metropolialueella elää huikeat, yli 18 miljoonaa ihmistä.

Hollywoodin loistoa, museoita ja ostoksia Rodeo Drivella

Los Angelesin kuuluisin maamerkki on Hollywood-kyltti, joka on yksi koko maailman tunnetuimpia nähtävyyksiä. Kylttiä pääsee ihailemaan myös melko läheltä takaa ja edestä, mutta kosketusetäisyydelle asti tarkasti valvottua kohdetta ei pääse. 

Toinen tunnettu nähtävyys on Hollywoodiin Walk of Fame, jolla kadusta voi bongailla omien suosikkitähtien nimiä. Legendaarinen Grauman’s Chinese Theatre -elokuvateatteri tarjoaa viihteen nälkäisille elokuvia Hollywood Boulevardilla

Todellinen Los Angeles -kokemus on opastetulle turistikierrokselle osallistuminen. Reitit alkavat yleensä kaupungin pohjoisosasta Hollywood-kukkuloilta ja kiertää sieltä alas rikkaiden ja kuuluisien kotiseuduille. 

Sen lisäksi, että L.A. on ansaitusti maailman viihdeteollisuuden pääkaupunki, on se kotipaikka myös monelle muunlaiselle kulttuurille, ja kaupunki tarjoaakin vierailijoille nähtäväksi monia maailman parhaimpiin lukeutuvia museoita. Monet museoista ovat ilmaisia, mutta niihin täytyy suurien kävijämäärien vuoksi varata vierailuaika.

Luonnonhistoriallinen museo eli The Natural History Museum on tutustumisen arvoinen pelkästään jo kuusikerroksisen upean sisäänkäyntinsä takia. Los Angelesin uusimpia nykytaiteen museoita edustaa The Broad, joka on varsinkin nuorten aikuisten suosiossa.

Monikulttuurinen kaupunki on eri puolelta maailmaa saapuneiden asukkaidensa mukaisesti värikäs, ja erityisen vahvasti Losissa voi huomata meksikolaisvaikutteet. Los Angeles on alun perin meksikolaisten perustama kaupunki ja kaupungin alkuperäinen nimi onkin: El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de Los Angeles del Río de Porciuncula. Nykyään autenttisen meksikolaisen ruuan ja käsitöiden pariin pääsee helpointen tutustumaan El Pueblo de Los Angelesin alueella. 

Kaupunki tarjoaa myös upeita ostosmahdollisuuksia, joista kuuluisampana Rodeo Drive -ostoskatu, joka on todellinen luksusshoppailun ja huippumuodin keskus. Rodeo Drive sijaitsee yhden Losin tyylikkäimmän kaupunginosan, Beverly Hillsin sydämessä.

Rodeo Drive on koti monille huippusuunnittelijoille kuten Gucci, Giorgio Armani, Prada, Chanel ja Christian Dior. Vaikka kaupoissa ei olisikaan varaa tehdä ostoksia, palmujen koristamat jalkakäytävät, kauniit vaaleat rakennukset ja ylellisesti koristellut näyteikkunat ovat nähtävyyksiä itsessään. Liikkeisiin voi huoletta myös astua sisään, sillä alueella on totuttu uteliaisiin matkailijoihin. 

Lämmin sää kutsuu rantaelämään

Lämpimästä säästä ja rantaelämästä nauttijalle Los Angeles on unelmakohde: Los Angelesissa paistaa aurinko käytännöllisesti katsoen ympäri vuoden.

Vilkkain matkailusesonki ajoittuu lomien vuoksi kesäkuukausille, mutta monien mielestä miellyttävin aika matkalle on syksy tai talvi. Tällöin sää on vähemmän pakahduttava, eikä turisteja ole liikkeellä yhtä paljon mitä kesäisin.

Keskikesällä lämpötilat nousevat lähes päivittäin yli 30 asteen, mutta vieressä vellova Tyynimeri viilentää kuumuutta mukavasti. Kylmimmät kuukaudet ovat talvikuukaudet joulu- ja tammikuu, jolloin lämpötila pysyttelee päivisin miellyttävässä 15-20 asteessa ja öisin painuu jopa 5 asteen tuntumaan.

Los Angelesin rannat ovat legendaarisia, ja tunnetuimpia ovat Santa Monican, Venice Beachin ja Malibun rannat. Santa Monican rannalla sijaitseva pieni huvipuisto Santa Monica Pier on matkailijoiden ja paikallisten suosikkikohde vuodesta toiseen. Alueen tunnelmasta voi nauttia ilmaiseksi, mutta huvipuistolaitteista kuten maailmanpyörästä ja vuoristoradasta veloitetaan maksu.

Auton vuokraus Los Angelesissa

Los Angeles on ehdottomasti autoilijoiden kaupunki, sillä välimatkat ovat verrattain pitkiä eikä kaupungissa ole samanlaista metro- tai taksiliikennekulttuuria mitä esimerkiksi New Yorkissa. Lentokentän lisäksi Hertzin toimipisteet on sijoiteltu kätevästi ympäri kaupunkia koko sen laajuudelta, Hollywoodista aina Tyynenmeren rannoille ja vuoristoon saakka.

Suurin osa Los Angelesin tieverkostosta käsittää monikaistaisia, hyvin opastettuja moottoriteitä, joilla sukkuloimiseen tottuu nopeasti. Yksi erikoisuus liikenteestä kuitenkin löytyy: teiltä ja liikennemerkeistä löytyy timantin muotoisia kuvioita, jotka kertovat, että olet lähestymässä carpool eli kimppakyytikaistaa. Tämä tarkoittaa, että ajoneuvossasi on oltava vähintään kaksi henkilöä käyttääksesi kaistaa tiettyinä kellonaikoina. Carpool-kaistalla yksin ajelusta saattaa Losissa saada mojovat sakot.

Jos mahdollista, aamujen ja iltojen työmatkaliikenteen aiheuttamat ruuhkahuiput kannattaa mahdollisuuksien mukaan välttää.

Vuokra-auto auttaa nauttimaan Los Angelesin nähtävyyksistä ja tunnelmasta sen koko laajuudella. Vuokra-auton avulla voit myös lähteä periamerikkalaiselle road tripille: Route 66 suuntaa Los Angelesista itään ja Highway One (Pacific Coast Highway) vie sinut pohjoiseen San Franciscon upeaa rannikkoa pitkin.