Auto alle ja vaeltamaan

Page author

kirjoittanut Hertz - 06 maaliskuu 2018

Autonvuokraus sopii hyvin arkeen ja pitkille työmatkoille, mutta vuokra-autoa hyödynnetään yhäenemmän myös vapaa-ajalla ja loma-aikoina. Vuokra-auto tarjoaa vapautta omaan liikkumiseen ja arvokkaasta vapaa-ajasta saa näin enemmän irti.

Vaellus Lapissa ja muualla Suomessa on nykyään suosittu harrastus. Luonnon helmassa mieli lepää, stressi häviää ja akut latautuvat arkea varten. Samalla myös kunto paranee kuin huomaamatta. Parhaat retkeilymaastot löytyvät usein kansallispuistojen ja matkailukeskusten yhteydestä, joten niihin pääsee helposti autolla.

Voit ajaa aamulla paikalle, patikoida päivän retkikartta kädessä ja ajaa illalla takaisin kotiin. Halutessasi - ja taitojen riittäessä - voit yöpyä autiotuvassa tai teltassa ja ajaa kotiin seuraavana päivänä.

Uutena trendinä glamping yhdistä luksus ja retkeily

Viime vuosina maailmalla on trendannut glamping, eli luksusretkeily. Ihmiset haluavat nauttia luonnosta tinkimättä nykyajan mukavuuksista. Sana glamping muodostuu englannin kielen sanoista Glam (loistokas) ja Camping (retkeily).

Suomessa glampingia voi harrastaa esimerkiksi monissa Lapin lomakohteissa, jotka tarjoavat luksusmajoitusta lasikodassa keskellä Lapin erämaata. Suomesta löytyy myös paljon erilaisia kylpylöitä, joiden ympäristössä voi myös ulkoilla.

Vuokra-auto sopii glampingiin kuin nenä päähän. Mikä mukavampaa kuin karauttaa uudenkarhealla autolla luontoon, viettää päivä luonnossa retkeillen ja illalla ajaa vaikka kylpylähotellin lakanoihin nukkumaan?

Patikointi, hiihto ja lumikenkäily pakkaa tarvikkeet takakonttiin ja liiku luonnossa

Patikointi on mahtava harrastus keväästä syksyyn, ja talvella suomalaisten suosikkiharrastus on murtomaahiihto. Murtsikka on tehokas ja edullinen liikuntamuoto, joka kehittää kestävyyskuntoa, lihasvoimaa ja liikehallintakykyä. Hiihtoa voi harrastaa kaikenikäiset ja kaikentasoiset liikkujat, ja hiihtomaaston voi helposti valita oman kuntotason mukaan.

Viime vuosina suosiotaan on kasvattanut lumikenkäily, joka on hiihtoakin helpompi laji. Lumikenkäilyävarten ei tarvita latuja, ja kuka tahansa joka osaa kävellä, osaa myös lumikenkäillä. Lumikenkäily vahvistaa jalkoja, pakaroita ja keskivartaloa ja sauvojen kanssa mukaan liikkeeseen saadaan myös ylävartalo ja kädet.

Lumikengät saa kuljetettua helposti auton takakontissa mihin vain. Murtomaasukset ja monot saa mahtumaan hyvin farmariautoon tai hatchback-malliin, joissa takapenkit saa kaadettua alas.

Kuusamo, Saariselkä ja Vuokatti – Suomi on pullollaan kaunista luontoa

Suomen monipuolisessa luonnossa riittää nähtävää: kansallispuistoja, järvimaisemia, erämaita, lehtipuumetsiä, suomaisemia ja kuusimetsää. Valitse itsellesi sopiva kohde ja nauti Suomen upeista retkeilyreiteistä.

Kuusamo

Karhunkierros on Suomen kirkkaasti kuuluisin vaellusreitti. Karhunkierroksen pituus on 80 kilometriä ja koko reitin vaeltaminen kestää 3-7 päivää vaeltajan kunnosta riippuen.

Kuusamosta löytyy Rukan tunturialueelta erimittaisia, vaikeusasteeltaan erilaisia vaellusreittejä niin perheille kuin kokeneillekin retkeilijöille. Suurin osa Rukatunturin reiteistä toimii talvisin hiihtolatuina.

Suorin tie Kuusamoon ja Rukalle Helsingistä alkaen läpi Suomen on viitostie, ja etelästä lähdettäessä ajettavaa kertyy reilu 800 km. Onneksi hyviä tauko- ja tankkauspaikkoja löytyy reitin varrelta ympäri vuorokauden. Parkkitilaa löytyy ympäri Rukatunturia, tosin ehdottomasti helpoin pysäköintipaikka on Rukan maanalainen parkkihalli. Jos matkustat Kuusamoon lentäen, auton voi vuokrata kätevästi Kuusamon lentokentältä.

Saariselkä

Saariselän alue ja sieltä löytyvät Urho Kekkosen kansallispuisto sekä Lemmenjoen kansallispuisto tarjoavat erinomaiset puitteet retkille ja vaelluksille. Saariselän alueella on merkittyjä reittejä n. 200 km, joista noin 100 km sijaitsee Urho Kekkosen kansallispuistossa.

Saariselän alueelle pääsee autolla valtatietä 4 (E 75) pitkin etelästä ja pohjoisesta.

Ivalosta Saariselän matkailukeskuksen keskustaan on matkaa nopin 30 km ja etelän suunnasta tultaessa Rovaniemeltä matkaa Saariselälle on n. 260 km. Hertzin autonvuokrauspisteet löydät niin Ivalon kuin Rovaniemenkin lentokentiltä, tai Hertzin kahdesta muusta Rovaniemen toimipisteestä rautatieasemalta tai Koskikadulta.

Vuokatti

Vuokatin retkeilyreittien varrella ihastuttavat vaara- ja järvimaisemat. Pitempää retkeä suunnittelevan kannattaa valita Vuokatin Vaelluksen polku, joka kulkee maakunnasta toiseen. Nimensä reitti on saanut joka vuosi järjestettävältä, Suomen vanhimmalta, vaellustapahtumalta Vuokatin Vaellukselta.

Lähimmästä kaupungista Kajaanista on Vuokattiin noin 35 kilometriä ja pääkaupunkiseudulta noin 570 kilometriä.

Pääkaupunkiseudulta nopein yhteys Vuokattiin kulkee lentäen. Kajaanin lentoasema sijaitsee noin 40 kilometrin päässä Vuokatista. Hertzillä on Kajaanissa kaksi autonvuokraustoimipistettä: auton vuokraus onnistuu Kajaanissa kaupungin keskustasta Nuaskadulta sekä lentokentältä.

Hiidenportin kansallispuisto sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Vuokatista. Kansallispuiston tunnetuin nähtävyys on jylhä rotko, jonka kallioseinämät ovat paikoin jopa 20 metriä korkeita. Kansallispuiston mänty- ja kuusimetsät ovat keskimäärin 100–150-vuotiaita. Puistoon on opasteet Kuhmon ja Sotkamon välisen eteläpuolen tien (kantatie 76) varresta ja rotkolle on matkaa noin 1,3 kilometriä Palolammen pysäköinti- ja opastuspaikalta.

Vuokatin lähellä sijaitsee toinenkin kansallispuisto, Tiilikkajärvi, joka on tunnettu hiekkarannoistaan. Tiilikkajärven puistosta löytyy yhteensä noin 20 km merkittyjä reittejä. Tiilikkajärvelle on Vuokatista noin 75 kilometriä, ja autolla tuleville on opasteet teiden varsilla. Puiston yhteydestä löytyy myös pysäköintialue.