Belgian Brugge ja Gent tarjoavat historian havinaa ja urheilun huumaa

Page author

kirjoittanut Hertz - 26 May 2023

Belgian Länsi-Flanderin maakunnassa sijaitseva Brugge ja Itä-Flanderin maakunnan Gent lumoavat keskiajalta kumpuavalla historiallaan ja viehättävillä katunäkymillään. Kokosimme Bruggen ja Gentin kiinnostavimmat nähtävyydet.

College of Europe

Bruggessa sijaitseva College of Europe on itsenäinen yliopisto, joka keskittyy Eurooppaa koskeviin jatko-opintoihin ja tutkimukseen. College of Europe -yliopiston perustivat suuret eurooppalaiset vaikuttajat Salvador De Madariaga, Winston Churchill, Paul-Henri Spaak ja Alcide de Gasperi.

Yliopisto perustettiin toisen maailmansodan jälkeen vuonna 1949. Tavoite oli luoda yliopisto, joka kokoaisi nuoria opiskelijoita eri maista ratkomaan Euroopan yhteisiä haasteita. Nykyisin yliopistosta valmistuu vuosittain maisteriksi noin 450 opiskelijaa 50 maasta. College of Europe -yliopiston pääkampus sijaitsee Bruggen keskustassa Belgian flaamilaisella alueella, mutta yliopisto on levittäytynyt useaan rakennukseen kaupungin eri puolille. 

Belfort-torni

Bruggen tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuulu Belfort-torni, joka kohoaa 83 metriin korkeuteen Bruggen keskustan markkina-aukiolla. 1200-luvulta peräisin oleva torni on maailmanperintökohde, jonka huipulta avautuvat upeat maisemat yli kaupungin.

Matkalla tornin huipulle voi piipahtaa aarrekammiossa, jossa säilytettiin keskiajalla kaupungin perustuskirjoja, sinettejä ja kaupungin kassaa. Tornin kymmenet kellot soivat aikanaan kertomaan kaupungin asukkaille paitsi kellonajan, myös hälyttämään tulipalojen sattuessa sekä ilmoittamaan muun muassa työpäivän päättymisestä tai tärkeiden tapahtumien alkamisesta. 

Frietmuseum

Frietmuseum, eli Fries Museum, kartoittaa perunoiden, belgialaisten ranskalaisten ja niiden kanssa tarjottujen erilaisten kastikkeiden historiaa. Museo avautui vuonna 2008, ja sen perusti Eddy Van Belle. Van Belle oli aiemmin perustanut kaupunkiin kaksi museota, joista molemmat sijaitsevat Choco Story -nimisessä rakennuksessa. Choco Storyn museoista ensimmäinen keskittyy belgialaiseen suklaaseen ja toinen, Lumina Domestica, esittää Van Bellen 6500 kappaleen valaisinkokoelman. 

Frietmuseum sijaitsee Gothic Saaihalle -rakennuksessa, jonka historia juontaa juurensa 1300-luvun lopulle. 1400-luvulla rakennusta käyttivät genovalaiset kauppiaat. Museo levittäytyy kahdessa kerroksessa; pohjakerros avaa perunoiden historiaa Perussa 8000 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Toisessa kerroksessa kuvataan perunoiden historiaa Belgiassa, ja kellarikerroksen kahvilassa, jossa esillä on paitsi valokuvia ja taidetta, myös historiallisia perunankuorimia sekä ranskaperunoidenvalmistuslaitteita.

Gentin kaupunki ja yliopisto

Gentin kaupungin historia ulottuu 500-luvulle, jolloin nykyisen kaupungin alueelle perustettiin katolisia luostareita. Vuosina 1000–1200 Gent oli Pariisin jälkeen Euroopan toiseksi suurin kaupunki. Gentin keskiaikainen arkkitehtuuri on hyvin säilynyt, ja kaupungissa kannattaakin samoilla ihailemassa sen katedraalia, linnoja, vanhoja asuintaloja ja Graslein satama-aluetta sekä piipahtaa Museum voor Schone Kunsten -taidemuseossa, jossa on esillä tunnettujen flaamilaistaiteilijoiden teoksia.

Gent on tunnettu myös muun muassa monitieteellisestä yliopistostaan, joka sijoittuu jatkuvasti maailman 150 parhaan yliopiston joukkoon. Hollannin kuningas William ensimmäinen perusti yliopiston vuonna 1817, jolloin Belgia kuului vielä Britannian kuningaskuntaan. 44 000 opiskelijallaan yliopisto on yksi Belgian suurimpia.

Club Brugge -jalkapalloklubi ja Flanderin ympäriajo

Belgia tarjoaa elämyksiä myös urheilun ystäville. Mikäli Belgian jalkapallo kiinnostaa, kannattaa varata aikaa Club Bruggen otteluun Jan Breydelstadionilla, joka on seuran kotistadioni. Club Brugge -jalkapalloseura perustettiin vuonna 1891, ja on RSC Anderlecht -jalkapalloseuran jälkeen Belgian menestynein kuudellatoista mestaruudellaan.

Entä kiinnostaako pyöräily? Flanderin ympäriajo on nimensä mukaisesti Flanderissa järjestettävä pyöräilykilpailu, ja UCI World Touriin kuuluva kilpailu ajetaan ennen Pariisi–Roubaix -kilpailua. Flanderin ympäriajoa verrataan usein Pariisi–Roubaix -kilpailuun sen mukulakivisten nousujen vuoksi, mutta Flanderin ympäriajon reitti on vielä toista pyöräilyklassikkoa mäkisempi. 

Vuonna 1913 ensimmäisen kerran järjestettyä Flanderin ympäriajoa pidetään yhtenä eurooppalaisen maantiepyöräilyn merkittävimmistä kilpailuista. Reitille sijoittuu kaupunki nimeltä Oudenaarden, jossa sijaitsee Flanderin ympäriajolle omistettu museo Centrum Ronde van Vlaanderen.