Autonvuokrauksen ABC

Page author

kirjoittanut Hertz - 06 March 2018

Jakaminen, yhteiskäyttö ja omistamattomuus ovat koko ajan nousevia trendejä, joiden ansiosta myös autonvuokraus on yleistynyt. Vuokra-autolla onkin vaivatonta ja mukavaa ajella olit sitten lomalla, työmatkalla tai muuten vain tien päällä.

Sekä yritys- että yksityisasiakkaat vuokraavat auton aiempaa useammin lyhyt- tai pitkäaikaiseen käyttöön. Auton vuokraaminen on helppoa, kunhan muistaa muutamat tärkeät avainasiat. Tässä pieni opas, jonka avulla autonvuokraus onnistuu nyt ja jatkossa!

Auton vuokraus – turvallinen valinta

Auton vuokraus on kätevää niin kotimaassa kuin ulkomailla. Ulkomaan reissuja varten auto on fiksua varata jo Suomesta käsin. Etukäteen kotimaasta varatun auton saat käyttöösi kohteessa vaikka heti lentokentällä.

Muista aina kertoa kotimaassa vuokrattaessa autovuokraamolle, jos olet lähdössä autolla ulkomaille. Tämä pätee myös kun noudat auton jostain muusta maasta. Jokaisella maalla on omat säännöt auton viemisestä maan rajojen ulkopuolelle.Auton ulkomaille vieminen vaatii aina vuokraamon kirjallisen luvan. Esimerkiksi kotimaassa vuokra-auton vakuutusturva ja vuokrasopimuksessa sovitut omavastuuehdot ovat voimassa vain Suomessa. Ulkomailla rajaviranomaiset ovat oikeutettuja takavarikoimaan vuokra-auton, mikäli kuljettajalla ei ole esittää riittäviä dokumentteja.

Jos mahdollista, varaa vuokra-auto hyvissä ajoin. Vuokra-autojen hinnat elävät samalla tavalla kuten esimerkiksi lentojen hinnat: mitä lyhyempi varoitusaika, sitä vähemmän tarjontaa ja näin ollen korkeampi hinta. Usein saat myös edullisemman hinnan, jos maksat auton vuokrauksen etukäteen verkossa.

Tarvittaessa auto voidaan toimittaa haluamaasi paikkaan, kuten rautatieasemalle, hotellille tai yritysosoitteeseen. Voit halutessasi palauttaa auton myös eri toimipisteeseen, kuin mistä hait auton käyttöön. Auton palauttamisesta toiselle paikkakunnalle tulee sopia ennen vuokrauksen alkua.

Oikean vuokra-auton valinta – manuaali vai automaatti, farkku vai hybridi?

Autoa varattaessa vahvistetaan vain autoluokka. Vuokraamon nettisivulla esitetyt automallit ovat esimerkkejä, ja autovalikoima vaihtelee toimipisteittäin. Sinun on mahdollista saada vahvistettua auton merkki ja malli jo varauksen yhteydessä, kun varaat auton Hertziltä Collections -mallistosta. Valitsemasi auto odottaa sinua valmiina noutohetkellä, ja pääset nopeasti ratin taakse ja tien päälle.

Mieti tarkkaan, minkä kokoluokan auto on sinulle sopiva, ja mitä ominaisuuksia haluat autolta. Pienin ja edullisin vuokra-auto riittää usein yksin tai kaksin matkustavalle, mutta isompi seurue tarvitsee isomman auton jo pelkästään matkatavaroiden takia. Jos ajat pitkiä matkoja maanteillä, isompi auto lisää myös matkustusmukavuutta ja turvallisuutta.

Mieti huolellisesti mitä lisävarusteita ja -turvia tarvitset. Tarvitsetko lastenistuinta tai olisiko navigaattori hyödyllinen? Jos ajat vuokra-autolla ulkomaille, ota huomioon myös kohdemaan olosuhteet.

Hinnat ja maksut

Autonvuokraukseen vaaditaan luottokortti, sillä kuten hotellivarauksissa, luottokorttia käytetään jo varausvaiheessa vakuutena. Luottokortti on myös vuokraamolle takuu siitä, että mahdolliset lisäkulut, kuten vuokrauksen pidentäminen ja puuttuva polttoaine, voidaan periä asiakkaalta jälkikäteen.

Auto luovutetaan yleensä polttoainesäiliö täytettynä eikä polttoaine sisälly hintoihin. Mikäli auto palautetaan polttoainesäiliö vajaana, tankkaa autovuokraamo auton puolestasi, jolloin maksat käytetystä polttoaineesta ja tankkauspalvelusta. Suositeltavaa onkin käydä tankkaamassa auto itse ennen sen palautusta.

HUOM! Joissakin maissa vuokraussopimukseen lisätään tankkauspalvelu automaattisesti. Tarkista aina varauksesi ehdot, jotta et joudu maksamaan tankillisesta polttoainetta vaikka olisitkin jo itse tankannut auton.

Kuka saa vuokrata auton?

Vuokratakseen auton kuljettajan tulee täyttää tietyt ehdot. Nämä ehdot vaihtelevat maittain ja autovuokraamoittain. Muista tarkistaa ehdot varausvaiheessa.

Hertzillä Suomessa auton vuokraajalla tulee olla voimassa oleva ajokortti ja olosuhteisiin nähden riittävä ajotaito. Ajokorttikopioita ei hyväksytä, vaan kortti ja sen voimassaolo tarkistetaan aina vuokraustoimipisteessä.

Tietyissä maissa saattaa olla rajoituksia ja / tai lisämaksuja nuorille, alle 25-vuotiaille kuljettajille. Tämä tulee tarkistaa aina varauksen yhteydessä, sillä kaikkiin autoluokkiin ei ole saatavilla ajo-oikeutta alle 25-vuotiaille.

Auton vuokraaja on sen pääasiallinen kuljettaja, ja vuokrattaessa on kerrottava, ketkä kaikki muut autolla aikovat ajaa. Lisäkuljettajat merkitään auton vuokrasopimukseen.

Ole huolellinen!

Kun otat auton vastaan, tarkasta auto huolellisesti ja tutustu auton toimintaan ennen kuin lähdet tien päälle. Vuokraamon on luovutettava auto vuokraajalle käyttökuntoisena, ja saat vuokraamosta myös apua auton toimintaan liittyvissä asioissa. Mikäli huomaat autossa kolhuja tai naarmuja, joita ei ole mainittu vuokrasopimuksessa, ilmoita ja näytä ne henkilökunnalle ennen liikkeelle lähtöä.

Huolehdi vuokra-autosta kuten omastasi. Vuokra-auton kuljettajana olet vastuussa kaikista autoon tulevista kolhuista, myös sellaisista, jotka aiheutuvat tietämättäsi esimerkiksi parkkipaikalla.

Vuokraaja on vastuussa myös aiheuttamistaan pysäköintivirheistä, sakoista ja niistä aiheutuneista perimiskustannuksista. Vuokraaja joutuu myös korvaamaan auton epätavanomaisesta likaantumisesta johtuvat siivous- ja puhdistuskustannukset.

Suomessa autonvuokraushinnat sisältävät useimmiten kolariturvan (CDW) ja varkausturvan (TP), joka rajaa vuokraajan omavastuuosuutta vahingon sattuessa. Jos haluat vielä kattavamman turvan vahinkojen varalle, valitse lisäturva, jonka avulla omavastuuosuutesi putoaa entisestään.