Lontoo – Britannian värikäs sydän sykkii elämää

Page author

kirjoittanut Hertz - 13 toukokuu 2019

Lontoota kutsutaan usein koko maailman parhaaksi kaupunkilomakohteeksi, eikä syyttä. Lontoo tarjoaa tekemistä lähes rajattomasti, ja tähän vilkkaaseen kaupunkiin onkin helppo rakastua yhä uudelleen ja uudelleen.

Olipa loman toivelistalla shoppailu, penkkiurheilu, kulttuurista nauttiminen, nähtävyydet tai luonnossa viihtyminen, Lontoo tarjoaa joka kerta uutta nähtävää ja koettavaa.

Lontoon sää on mainettaan parempi

Lontoo on paitsi Englannin, myös koko Yhdistyneen kuningaskunnan pääkaupunki. Asukaslukua on vaikea arvioida, sillä keskustan lisäksi Lontoon väkilukuun lasketaan usein mukaan sen metropolialue, jonka koko vaihtelee eri laskelmien välillä. Useimpien laskelmien mukaan Lontoon virallisen alueen väkiluku on hieman alle 10 miljoonaa, ja metropolialueen (London Metropolitan Area) alueella asuu noin 15 miljoonaa henkilöä.  

Lontoo on perustettu Brittein saarten vähäsateisimmalle ja lämpimimmälle paikalle, joten saarivaltiota tunnetusti usein vaivaavat sateet eivät aina yllä Lontooseen asti. Lontoo onkin ympäri vuoden leuto kaupunki, ja samanlaisia eri vuodenaikojen välisiä vaihteluita kuin esimerkiksi Suomessa ei koeta.

Kevät alkaa aikaisin ja jo toukokuussa päästään usein hellelukemiin. Talvikuukausina sää on kylmempi, sateisempi ja pilvisempi, mutta silti sen verran leuto, että paksuja ulkovaatteita harvoin tarvitsee.

Lontoo onkin myös yksi Euroopan suosituimpia talvikohteita, sillä kaupungin syke ei hidastu edes talvella. Joulukuussa monet varaavat lennot Lontooseen jouluostoksista ja joulutoreista nauttimista varten. Esimerkiksi legendaarisen luksustavaratalo Harrodsin valtava jouluosasto on monen joulufanin unelmien täyttymys. 

Matka Lontooseen on aina elämys

Lontoossa sijaitsee monta maailmankuulua nähtävyyttä: Big Ben -kellotorni, Buckinghamin palatsi, Tower Bridge -silta, kaksikerroksiset Double Decker -bussit, London Eye -maailmanpyörä, punaiset puhelinkopit ja mustat taksit tarjoavat nähtävää etenkin kaupungissa ensi kertaa vierailevalle matkustajalle. Lontoo on kuitenkin paljon muutakin kuin ikoniset nähtävyytensä.

Lontoon viehätys syntyy historian saatossa syntyneestä kerroksellisesta arkkitehtuurista ja monikulttuurisesta väestöstä, jota värittävät aina tuhannet ja tuhannet eri puolilta maailmaa saapuneet matkailijat. Vuosisatoja vanha brittiläinen tapakulttuuri yhdistettynä rennon urbaaniin ja nykyaikaiseen elämänmenoon luo kontrastin, joka on uniikki vuodesta toiseen.

Lontoon eri kaupunginosissa vallitsee kaikissa oma ainutlaatuinen tunnelmansa. Saman päivän aikana voi siirtyä keskustan hienostuneelta Oxford Street -ostoskadulta Itä-Lontoon katumarkkinoille ja aina Hyde Parkin rauhaan rauhoittumaan. Lontoosta löytyy jokaiselle jotakin.

Vuokraamalla auton koet erilaisen Lontoon ja Iso-Britannian

Lontoo ja sen lähialueet kätkevät sisälleen valtavan tieliikenneverkoston. M25-moottoritie ympäröi Lontoon lähiöineen lähes kokonaan. Lontoon itäpuolella M25 kulkee kuitenkin noin 10 kilometriä tienä A282, jota ei ole luokiteltu moottoritieksi. Järjestelyn ansiosta Thames-joen puolelta toiselle pääsevät sellaisetkin ajoneuvot, jotka eivät saa kulkea moottoritiellä. Thames-joen ylittävä osuus on maksullinen klo 06.00–22.00 ja tien ylittämistä varten tulee suorittaa verkkomaksu ennakkoon.

Lontoon keskustassa ja sen ympäristössä ruuhka-aikoina liikuttaessa tulee muutenkin muistaa, että kaupungin keskustan sisäpuolelle saapuminen saattaa velvoittaa suorittamaan ruuhkamaksun.

M25 jää yli kolmenkymmenen kilometrin päähän keskustasta, ja se tarjoaakin sujuvimman vaihtoehdon liikkua autolla paikasta toiseen Suur-Lontoon alueella. Moottoriteiden korkein nopeusrajoitus on 70 mailia tunnissa, mikä vastaa noin 120 kilometriä tunnissa.

Lontoon keskustaan hamuavan tulee valita jokin useista kaupungin sisäisistä kehäteistä. Lontoon keskustassa ajaessa huomioon tulee ottaa runsas taksi- ja bussiliikenne sekä lukuisat pyöräilijät.

Moni arastelee Ison-Britannian vasemmanpuoleista liikennettä, joka vaatiikin oman totuttelunsa. Haastavinta vasemman puoleisessa liikenteessä on risteysajo, sillä väistämisvelvollisuuden kääntäminen peilikuvaksi vaatii totuttelua. Myös kiertoliittymät tulee muistaa kiertää vastapäivään.

Lontoon ulkopuolella avautuu täysin erilainen Iso-Britannia, ja autolla voi halutessaan ajaa aina pohjoiseen Skotlantiin tai läntiseen Walesiin asti. Road trip on mainio tilaisuus nähdä saaren kaunista luontoa, jota voi pysähtyä ihailemaan joihinkin saaren lukuisista kansallispuistoista. 

Ison-Britannian suurimmat tiet ovat hyvässä kunnossa aina pohjoiseen saakka, tosin maalla ne ovat kapeampia. Pohjoiseen johtaa kaksi suurempaa tietä eri puolilla saarta, joten pitemmällä kiertomatkalla Britanniassa voi matkustaa toista puolta pohjoiseen ja toista puolta takaisin etelään.