Vuokra-autolla mökille – ota kesästä kaikki ilo irti

Page author

kirjoittanut Hertz - 17 huhtikuu 2018

Suomen orastava kesä ja mökkikauden alku on ihanaa aikaa. Luonnonrauhaa, aurinkoa, grillaamista, uimista ja saunomista rakastavat lähes kaikki suomalaiset.

Useimmat mökit sijaitsevat järvien ja merien rannoilla luonnonkauniissa maisemassa julkisten liikennevälineiden ulottumattomissa. Auto onkin useimmiten välttämättömyys mökille lähdettäessä. Jos mökillä viettää pidemmän ajan, on auto usein jo matkatavaroiden ja useiden kauppareissujen vuoksi paras vaihtoehto. Auto tuo mökkiläiselle myös turvaa. Jos mökillä esimerkiksi sairastuu, voi lähimpään kaupunkiin olla pitkä matka ja julkinen liikenne vähäistä. Kun pihasta löytyy auto, voi mökkeillä rauhallisin mielin.

Monille kaupunkilaisille kesäloman mökkimatkat ovat ainoita pidempiä automatkoja, joita koko vuoden aikana tehdään. Tällöin ei ole järkevää ostaa omaa autoa seisomaan kadunvarteen, sillä mökkimatkat hoituvat näppärästi vuokra-autolla.

Voit vuokrata auton viikonlopuksi, viikoksi tai jos haluat auton käyttöön koko kesäksi, muista Hertz MiniLeasing. Voit myös matkata osan mökkimatkasta junalla tai lentokoneella ja napata auton kätevästi käyttöön vaikka asemalta.

Mökki kuntoon talven jäljiltä – tässä mökkiläisen muistilista

Kun mökin pihaan karauttaa ensimmäistä kertaa talven jälkeen, on ensimmäisiksi päiviksi tiedossa puuhaa. Jos mökki on ollut käyttämättömänä syksystä saakka, vaatii mökki vähintään perusteellisen siivouksen ja mahdollisesti myös muita huoltotoimenpiteitä. Autoon kannattaa ensimmäisellä mökkikäynnillä siis pakata mukaan siivousvälineet ja työkalupakki.

Tässä mökkiläisen muistilista kevään ensimmäiselle käynnille:

- Jos aiot viettää mökillä useita viikkoa, voit kääntää postit saapumaan mökille. Mikäs sen mukavampaa kuin lukea aamulla sanomalehteä laiturin nokassa auringon paisteessa.

- Tarkista mökin pihapiiri ja kierrä mökin ympäri. Katso huomaatko rikkoontuneita ikkunoita tai mahdollisia murron jälkiä. Jos epäilet vorojen vierailleen mökillä, soita poliisille ja vakuutusyhtiöön. Älä siivoa ennen kuin saat siihen luvan poliisilta ja vakuutusyhtiöltä.

- Varkaiden lisäksi luonto voi aiheuttaa tuhoa mökillä. Myrskytuulet, puiden oksat ja eläimet voivat rikkoa ikkunoita ja muita paikkoja. Pienet viat voi korjata itse, mutta muista, että esimerkiksi vioittuneita kaapeleita korjaamaan tulee kutsua sähkömies.

- Siivoa sadevesikourut lehdistä ja muusta roskasta. Tarkista samalla savupiipun kunto. Jos hormin kunto epäilyttää, kutsu paikalle nuohooja. Muista, että hyvinkin toimiva piippu tulee nuohota vähintään joka kolmas vuosi. (Jos mökki on ympärivuotisessa käytössä, nuohous tulee tehdä vuosittain.)

- Puhdista ja öljyä pihakalusteet. Hyvin hoidetut huonekalut kestävät käyttöä kauemmin. Ota grilli esiin varastosta, tarkista sen kunto ja puhdista lika ja pöly. Muista käydä ostamassa grillihiiliä tai kaasua.

- Haravoi lehdet ja risut pihalta ja kitke kukkapenkit.

- Kun siirryt sisään, tuuleta mökki kunnolla. Kanna tekstiilit ulos ja tamppaa pölyt pois.

- Käy kuivien ruoka-aineiden kaappi läpi ja heitä vanhentuneet tuotteet roskiin. Pese hyllyt. Jos epäilet jyrsijöiden vierailua, desinfioi kaappi.

- Tarkista palovaroittimen ja häkävaroittimen toiminta. Poista lääkekaapista vanhat lääkkeet ja pidä huolta, että saatavilla on särkylääkkeitä, hyttyskarkotetta, aurinkorasvaa, laastareita ja sidetarpeita ja kyypakkaus.

- Imuroi tai lakaise roskat ja pyyhi lattiat ja pölyt kostealla rätillä.

Vuokramökkien suosio kasvaa - muista varata kesämökki ajoissa

Monilta löytyy oma tai suvun mökki, mutta jos mökkiä ei löydy, on mökki helppoa myös vuokrata. Vuokramökkien ja yhteiskäytön suosio kasvaa vuosi vuodelta, ja Suomesta löytyykin jo vuokramökkejä joka lähtöön. Aina pienistä erämaamökeistä isoihin järvenrantahuviloihin.

Vuokramökin etuna on helppous. Vuokramökit on jo valmiiksi laitettu asuttavaan kuntoon ja polttopuut on hakattu valmiiksi. Mökkivuokraan voi myös sisältyä loppusiivous, joten loman viimeistä päivää ei tarvitse viettää harjan varressa. Vuokraajan tehtäväksi jääkin vain nauttia lomasta.

Mökin vuokraajana voit nauttia erilaisista mökeistä ympäri Suomen. Yhdeksi viikoksi voi valita mökin järven rannalta kaveriporukan kesken, ja toisena viikkona siirtyä mökkeilemään saaristoon.

Mökin vuokraus on nykyisin helppoa netistä. Turvallisinta on käyttää mökkien välittämiseen erikoistuvia sivustoja. Näin varmistat, ettet tule huijatuksi. Jos kuitenkin päätät vuokrata mökin yksityiseltä henkilöltä, älä maksa koko mökkivuokraa ennakkoon, vaan sovi mökin omistajan kanssa ennakkomaksusta, joka on esimerkiksi 25 % mökin hinnasta. Loput maksetaan, kun mökki on nähty, ja todettu luvatun kaltaiseksi. Maksa mökki aina verkkopankin kautta, älä käteisellä. Näin mahdollisessa riitatilanteessa maksusta löytyvät todisteet. Myös kirjallinen vuokrasopimus kannattaa tehdä, näin kummallekin osapuolelle on selvää, millaiset pelisäännöt vuokraukselle on sovittu.

Kun varaat mökkiä, muista seuraavat asiat:

- Mieti mitä tarvitset ja haluat mökiltä. Sijainti, koko, mökin mukavuudet ja hintahaarukka kannattaa miettiä valmiiksi. Jos kaipaat rauhoittumista, pienempi mökki ilman sähköjä voi olla oikea valinta. Kaveriporukan juhannushulinoihin kannattaa varata isompi mökki useammalla kylpyhuoneella ja isolla saunalla. Jos otat mukaasi lemmikin, muista varata mökki joka sallii lemmikkieläimet.

- Ole ajoissa. Varsinkin suosituimmilta alueilta kesämökkejä varataan ahkerasti jo aikaisin
keväällä. Hitaimmat jäävät nuolemaan näppejään.

- Ennen kuin lähdet ajamaan vieraalle mökille, tutustu alueeseen kartasta. Vuokra-autoon saat halutessasi lisävarusteeksi navigaattorin, mutta alueesta on hyvä olla ennakkokäsitys jo ennen matkaan lähtöä.

- Tutki huolellisesti mitä varauksesi sisältää. Usein mökiltä löytyviä lisävarusteita kuten soutuvenettä, grilliä tai paljua saa käyttää varauksen hinnalla, joskus käytöstä on sovittava erikseen.

- Selvitä kuuluuko loppusiivous hintaan, ja jos ei, mieti haluatko maksaa siivouksesta vai siivota itse. Muista, että loppusiivouksen kanssakin mökki tulee jättää siistiin kuntoon ja omat roskat tulee tyhjentää mökistä.

- Selvitä mitä mökille tulee ottaa mukaan ja mitä talo tarjoaa. Yleisimmin mökin puolesta löytyvät kalusteet, stiat, tyynyt ja peitot. Liinavaatteet, pyyhkeet, pehmopaperit ja mausteet tulee ottaa itse mukaan.

- Kysy rohkeasti mökin omistajalta neuvoja ja tietoja kohteesta. Sinun onnistunut lomasi on myös mökin omistajalle tärkeää. Älä anna lomasi mennä pilalle asian vuoksi, johon voit saada mökin omistajalta nopeasti apua.

Mökkeily tarjoaa ihanan lepohetken arjen keskelle. Mökkeilet sitten omalla tai vuokramökillä, muista rentoutua ja nauttia luonnon läheisyydestä ja kiireettömästä elämästä. Uudella ja laadukkaalla vuokra-autolla matka taittuu kätevästi isommankin kaveriporukan tai perheen kanssa, kunhan alle on valittu tarpeeksi tilava auto.

Page author

Artikkelin on kirjoittanut Hertz

37 Postaukset