Kesäauto alle - Vinkit autoiluun kesälomalla

Page author

kirjoittanut Hertz - 29 maaliskuu 2020

Kesäloman automatka eli ”road trip” on monille kesän kohokohta. Suomen sisäisen matkailun suosio on nousussa, ja vaihtoehtoja kesäloman automatkan kohteeksi on lukuisia. Monet matkaavat omalle tai vuokratulle mökille, sukulaisten luo, rantalomalle tai johonkin monista huvipuistoista.

Jos aikaa on vain viikonloppu, yöpyä voi jossakin Suomen kauneimmista hotelleista. Pidemmällä matkalla voi tutustua Suomen kauniisiin puutaloalueisiin, ruokakulttuuriin tai käydä kurkkaamassa erikoisia nähtävyyksiä.

Vuokra-auto kesäksi – huoletonta matkantekoa

Monille, etenkin kaupungissa asuville kesälomamatkat ovat ainoita pidempiä automatkoja, joita koko vuoden aikana tehdään. Tällöin ei ole järkevää ostaa omaa autoa seisomaan kadunvarteen, sillä vuokra-auto kesäksi on oiva ratkaisu kesän automatkoihin.

Lyhyempiä matkoja varten perinteinen vuokraus on oiva vaihtoehto, mutta jos tarvitset autoa kuukaudeksi tai vaikka koko kesän ajaksi kannattaa tutustua Hertz MiniLeasingiin: MiniLeasingin avulla saat käyttöösi uudenveroisen, huolletun ja turvallisen auton ilman pitkää sitoutumista. Liisaa auto kuukaudeksi, kahdeksi tai kolmeksi ja lähde kesälomareissulle ympäri Suomen.

Kesäiseenkin automatkaan kannattaa varautua

Usein talven automatkoihin varaudutaan huolellisesti, mutta kesän matkoja kohtaan asenne on huoleton. Myös kesäistä automatkaa voi kuitenkin helpottaa varautumalla ja suunnittelemalla etukäteen. Tässä vinkkimme, miten kesäisestä automatkasta ja kesäautosta saa kaiken ilon irti.

1. Vuokraa auto kesäksi ajoissa

Kuten kaikkien matkailuun liittyvien varausten kanssa, myös auton vuokraamisen kanssa kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Näin varmistat, että saat sinulle mieluisen vuokra-auton kesäksi oikeaan aikaan ja vielä sopivaan hintaan.

2. Valitse kesäauto käyttötarkoituksen mukaan

Mieti monelle hengelle ja mille määrälle matkatavaroita autoa tarvitaan. Vaikka ihmiset ja tavarat saisinkin mahdutettua pienempäänkin autoon, etenkin pitkillä matkoilla ylimääräinen tila lisää matkustusmukavuutta merkittävästi.

Mieti myös millaisilla teillä ja missä maastossa ajat. Kaupunkiolosuhteisiin sopii erilainen auto mitä maanteille. Mieti myös omia ajotottumuksiasi: oletko tottunut ajamaan isoa autoa tai onko sinulle tutumpaa manuaali- vai automaattivaihteiston käyttö.

3. Mieti sujuva reitti ja aikataulu

Mieti, milloin on sopiva aika lähteä matkaan. Esimerkiksi juhannuksen meno- ja paluuliikenne ruuhkauttaa Suomen maantiet joka vuosi. Tutki myös osuuko reitille tapahtumia tai tietöitä, jotka voivat viivästyttää aikataulua.

Ajoreitin pituutta suunnitellessa pitää muistaa myös riittävä määrä taukoja. Liian pitkiä yhtäjaksoisia ajorupeamia tulee välttää, sillä se vaikuttaa kuskin vireystilaan ja näin ollen matkanteon turvallisuuteen.

Kesäisen road tripin aikataulua ei kannata laatia liian kireäksi, näin voi sujuvasti tutustua vaikka johonkin yllättäen vastaan tulevaan kiinnostavaan kohteeseen.

4. Muista pitää autosta huolta

Kun noudat vuokra-auton, voit olla varma, että se on juuri huollettu ja valmis kesän reissuihin. Pidemmän vuokrauksen aikana vuokraajan on kuitenkin muistettava huolehtia auton kunnosta.

Muista siis tarkkailla rengaspaineita ja huolehtia öljy- ja muiden nestemäärien riittävästä täytöstä. Pidä auto myös siistinä.

5. Tankki täyteen

Auton polttoainesäiliö kannattaa täyttää jo edellisenä päivänä ennen matkaan lähtöä, ettei asia unohdu. Muista tutkia mahdolliset huoltoasemat myös matkan varrelta, sillä etenkin Pohjois-Suomessa huoltoasemien välillä voi olla pitkiäkin matkoja. Polttoaineen loppuminen on yhä edelleen yksi suurimmista syistä matkanteon keskeytymiselle.  

Jos käytössäsi on täyssähköauto, ota huomioon sen toimintamatka ja tutki mahdolliset latauspaikat etukäteen.

6. Älä anna auringon häikäistä

Suomen sää voi olla kesälläkin oikukas: kirkas auringonpaiste voi vaihtua nopeastikin todella rankkaan vesisateeseen. Eikä kesäinen raekuuro tai myrskytuulikaan ole poissuljettua.

Aurinkoinen ajosää kuulostaa paperilla lomalaisen unelmasäältä, mutta itseasiassa myös aurinkoinen sää voi aiheuttaa kuskille ongelmia. Aurinko häikäisee silmiin ja voi aiheuttaa vaaratilanteita. Todella kirkas sää saa myös kuskin silmät väsymään nopeammin. Aurinkolasit kuuluvatkin kesäkuskin vakiovarustukseen. Muista hyödyntää myös autosta löytyvää häikäisysuojaa.

7. Pidä lasit kirkkaina

Kesäauringon sokaiseva vaikutus moninkertaistuu, jos tuulilasi on likainen. Muista siis pitää kesäauton tuulilasi ja muut lasit puhtaana, niin sisä- kuin ulkopuoleltakin.

Ulkopuolelta lasit voi pestä helposti huoltoasemilta löytyvillä ikkunanpesuvälineillä, vaikka virkistävän jäätelötauon yhteydessä.

8. Pysy viileänä

Auringonpaisteeseen liittyy myös olennaisesti lämmin ilma, joka voi tukaloittaa paitsi kuskin, myös matkustajien oloja. Muista autossa siis riittävä ilmastointi tai muu ilmanvaihto.

Pyri pysäköimään auto aina varjoisaan paikkaan. Älä jätä lapsia tai lemmikkejä lyhyeksikään ajaksi pysäköityyn autoon, sillä lämpötila autossa nousee todella nopeasti. Ikkunoiden jättäminen raolleen ei juuri vaikuta asiaan.

9. Muista pitää taukoja ja syödä sekä juoda

Lämmin sää, aurinko ja ajaminen saavat vireystilan laskemaan nopeasti. Riittävä määrä taukoja on elintärkeää kuskille, mutta piristää myös muiden matkustajien oloa.

Taukojen lisäksi autoon voi varata pientä naposteltavaa ja etenkin juotavaa. Näin matkanteko on kaikille mukavampaa.

10. Varaa takapenkkiläisille tekemistä

Nahistelevat ja tylsistyneet takapenkkiläiset ovat omiaan kiristämään tunnelmaa myös etupenkillä. Naposteltavien ja riittävien taukojen lisäksi takapenkin pikkuväelle kannattaa pitkien matkojen ajaksi varata myös mielekästä tekemistä. Äänikirjat ja musiikin kuuntelu kuulokkeilla, tabletin tai älypuhelimen pelaaminen, erilaiset puuhakirjat tai perinteiset pelikortit ovat omiaan pitämään tylsyyden loitolla.

Koko autoseurueen kesken on myös mahdollista bongailla tietynvärisiä vastaantulevia autoja tai jotakin muuta hauskaa ympäristöstä.

11. Turvallisuus ennen kaikkea

Hertzin autokaluston keski-ikä on vain 6–9 kuukautta, joten saat käyttöösi uuden ja toimivan auton, joka on varustettu uusimmalla turvatekniikalla. Lapsia varten vuokra-autoon saa lapsen ikään sopivan turvaistuimen tai istuinkorokkeen. Hertz MiniLeasing sisältää myös 24/7-tiepalvelun siltä varalta, että tien päällä sattuu jotakin.

Parhaiten omaan ja muiden liikenneturvallisuuteen voi vaikuttaa muistamalla liikenteessä turvavälit ja maltillisen ajonopeuden. Ohittelut ja ylinopeus johtavat harvoin muuhun kuin tarpeettomiin vaaratilanteisiin.

Hätätilanteita varten pidä huolta, että autosta löytyy ainakin yksi matkapuhelin, jossa on virtaa avun soittamista varten.

12. Huomioi muu liikenne

Kesäisin liikenteessä on usein paljon muitakin kesälomalaisia. Henkilöautojen lisäksi teillä liikkuu paljon moottoripyöriä ja karavaanareita. Pääväylillä myös rekkaliikenne on usein vilkasta. Kaupunkien keskustoissa alkaa Suomessakin näkyä yhä enenevissä määrin myös polkupyöräilijöitä sekä erilaisten sähköisten skootterien käyttäjiä.

Huomio muu liikenne ja anna muille tilaa. Näin kesälomamatkailu on kaikille mukavaa.

13. Pakkaa huolella

Etenkin törmäystilanteissa auton sisällä olevat tavarat voivat aiheuttaa vaaratilanteita.  Auton perällä hattuhyllyn päällä ei saa säilyttää matkatavaroita. Muualla takapenkillä kuljetettavat tavarat tulee kiinnittää huolellisesti. Paras paikka matkatavaroiden kuljetukseen on auton takatila.

Oli kesälomareissun tarkoituksena sitten mökkimatka, festarireissu tai matka mummolaan, hoituu automatka näppärästi Hertzin vuokra-autolla tai Hertz MiniLeasingin avulla.